IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Найденов: Приоритет догодина ще е окрупняване в земеделието

Министерството на земеделието не може повече да се приема като второто социално министерство, казва земеделският мнистър

09:34 | 23.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
М. Найденов: Приоритет догодина ще е окрупняване в земеделието

Това, което трябва да направим по принцип, е да вървим към окрупняване на земеделските земи и на стопанствата. Много правителства вече отлагат този процес, защото е свързан със социално напрежение. Това казва в интервю за БТА министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

„Другото важно нещо, което трябва да стане ясно, е, че Министерството на земеделието не може да продължава да се приема като едва ли не второто социално министерство“, заяви министърът. „Крайно време е средствата, отпускани за отрасъла, да не отиват от пусто в празно, а да се направи така, че да се насочват директно към тези, които наистина правят аграрен бизнес“, коментира той.

Според министър Найденов това може да се случи само с промяна на законодателството. На първо място, според него, трябва да се сложи ред в браншовите организации с приемането на закон. В сектор „Животновъдство“ има 15, а в сектор „Земеделие“ близо 100 браншови организации, каза Найденов на среща с бранша в края на годината. Той призова животновъдите да се обединят и да излъчат свой представител, с който да се води регулярен диалог - за да се знае кой кого представлява.

Окрупняването трябва да обхване всички сфери на земеделието, затова ще подпомагаме тези, които имат например над 20 крави или над 100 овце, посочи Найденов. Не може да си позволяваме в България да има едва 200 хиляди крави и над 130 хиляди ферми, аргументира се той.

Що се отнася до комасацията на земеделската земя, за нея трябва да има консенсус, смята той. Найденов информира, че има пилотен проект за модели на комасация, финансиран със средства на Европейския съюз. С резултатите от него предстои да се запознаят депутатите от комисията по земеделие и гори.

Земеделският министър изрази надежда, че в този процес и браншовите организации ще се включат по-активно - зърнопроизводители, ползватели на земи и тези, които отдават земи.

Според него процесът трябва да тръгне следващата година, защото промяната на Общата селскостопанска политика, към която и ние отиваме, е да се развива ефективното и конкурентно селско стопанство. Предвижданията са след 2013 година субсидиите за единица площ да отпаднат и да се субсидира производството.

Ако ние нямаме конкурентно земеделско производство и разчитаме, че имаме 30 млн. дка земя за субсидиране от ЕС, трябва да е ясно, че това след промяната ще отпадне. След две-три години ситуацията ще е такава, че дали имаме 30 млн. или 10 млн. дка няма да има никакво значение, а ще бъде важно само това какво произвеждаме, обясни Найденов.

Според земеделския министър следващите належащи законодателни промени, които трябва да се случат през идващата 2010 г., са свързани със Закона за земеделските земи и Закона за горите. Законът за животновъдството обаче, където генерирането на проблеми е огромно, е от първостепенно значение, смята Найденов.

Още по темата:

Служебни защитници и държавна финансова помощ да форсират комасацията

Серес вече е осъществил 12 замени за над 14 хил. дка земеделска земя

След 2013 г. субсидиите ще са по 63 евро на тон от референтния период

Над 8 млн. дка земя се обработват неправомерно

Арендатори масово разорават пустеещи земи

Свързани компании:

ФеърПлей Аграрен Фонд АД- облигации(0FAA)

Агроенерджи АДСИЦ(AGRE)

Агро Финанс АД(AGF)

Агроенерджи Инвест АДСИЦ(AGI)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още