IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешката за милиони при Холдинг Варна стана печалба за осем продавачи

БФБ-София и продавачите отмениха 61 сделки с Холдинг Варна и грешката все пак вече не е за 3 млн. лв., а за само 26 хил. лв.

12:40 | 29.12.09 г.
Грешката за милиони при Холдинг Варна стана печалба за осем продавачи

БФБ-София, със съгласието на продавачите, е отменила 61 от общо 69 сделки с акции на Холдинг Варна АД  сключени по погрешка вчера от ИП Кепитъл инвест АД (с бивше име ИП Метрик АД), показа проучване на Investor.bg.

Брокер на посредника купи акции вместо облигации и наду цената на Холдинг Варна АД с 984% до 101 лв. за акция (спрямо нормалната около 10 лв./бр). Изтъргуваният обем на високата цена бе за над 30 000 акции.

Сделките бяха за 3,5 млн. лв., като формираха грешка от около 3,2 млн. лв.

Все пак продавачите по 8 сделки не са се съгласили на отмяната и остават сключени 8 сделки за 283 акции на цена от 101 лв.

Общо купените на 101 лв. акции ще са за 28 583 лв., от които 25 700 лв. са над пазарните нива за акциите на Холдинг Варна АД.

Така грешката се оценява на 26 хил. лв., спрямо 3,2 млн. лв., ако повечето сделки не бяха отменени. Толкова щеше да е й загубата за посредника, която той нямаше да може да поеме с капитала си, който е едва 1,5 млн. лв.

По този начин бихме имали първия случай на фалит на инвестиционен посредник поради брокерска грешка. Разходите по грешката не могат да се прехвърлят на клиента, подал поръчка за покупка на облигации. Акционер в дружеството е Химимпорт инвест АД.

По отмяната на сделките се плащат солени глоби и е обмислян варинат грешните сделки да се оправят с обратни сделки на регистрационен пазар.

Свързани компании:

Холдинг Варна АД - първа емисия облигации(5V2A)

Холдинг Варна AД(HVAR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още