IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работи се по оправяне на последните 8 сделки от „Грешката с Холдинг Варна"

Плановете на сгрешилия посредник са днес или утре да сключи сделки на извънборсов пазар, в който да продаде купените вчера акции при същата висока цена

15:01 | 29.12.09 г.
Работи се по оправяне на последните 8 сделки от „Грешката с Холдинг Варна"

Работи се по практическото анулиране и на последните 8 сделки от грешката с книжа на Холдинг Варна, направена от брокер на ИП Кепитъл инвест АД (с бивше име ИП Метрик АД), научи Investor.bg.

Днес на обяд БФБ-София обяви, че са отменени 61 от общо 69 сделки, обявени като грешка от посредника Кепитъл инвест. Осем сделки обаче не бяха отменени.

Неофициално от Кепитъл инвест обясниха за Investor.bg, че днес или утре се планира сключване на сделки на извънборсов пазар, при които сгрешилият посредник ще продаде купените вчера акции при същата цена от 101 лв., а вчерашните продавачи ще купят. Така крайният финансов резултат от грешката ще нулев, като се изключат глобите за посредника от страна на БФБ-София.

На 28 декември 2009 г. брокер на ИП Кепитъл инвест АД купи акции вместо облигации и наду цената на Холдинг Варна АД с 984% до 101 лв. за акция (спрямо нормалната около 10 лв./бр). Изтъргуваният обем на високата цена бе за над 30 000 акции. Сделките бяха за 3,5 млн. лв. като формираха грешка от около 3,2 млн. лв.

Грешката бе направена, въпреки че брокерът е имал време от над 4 минути, за да я отмени, тъй като при голямо изменение в цените платформата на БФБ-София (XETRA) вкарва търговията в аукцион с продължителност 2 минути, а при ситуацията вчера е имало 2 поредни аукциона. Брокерът обаче е продължавал да вярва, че купува облигации, а не акции и не е реагирал.

Дори и да не бъдат сключени нетиращите сделки на извънборсов пазар, загубите вече са сведени до 26 хил. лв. от потенциална загуба от 3,2 млн. лв.

По този начин е избегнат първият случай на фалит на инвестиционен посредник поради брокерска грешка, тъй като капиталът на посредника е 1,5 млн. лв. и не е достатъчен за покриването на загубите. Разходите по грешката не могат да се прехвърлят на клиента, подал поръчка за покупка на облигации, а не на акции. Акционер в сгрешилия посредник е Химимпорт инвест АД.

Свързани компании:

Холдинг Варна АД - първа емисия облигации(5V2A)

Холдинг Варна AД(HVAR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още