IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: Само 33% съгласни с за отмяна на сделка, носеща 10 пъти печалба

В последния работен ден на 2009 г. брокер на ИП Капитъл Инвест направи гаф за над 3 млн. лв. с акции на Холдинг Варна, като след това бяха отменени 61 сделки

09:24 | 04.01.10 г.
Анкета: Само 33% съгласни с за отмяна на сделка, носеща 10 пъти печалба

Само 33% биха дали съгласието си за отмяна на сделка с 10 пъти печалба, както направиха продавачите в 61 от общо 69 сделки с акции на Холдинг Варна АД, обявени като сгрешени от посредника Кепътил Инвест и БФБ-София.

Мнението е на база анкета на Investor.bg с 514 гласували. 56% не биха се отказали от печалбата, а 11% не могат да преценят.

Брокер на ИП Кепитъл инвест АД въведе оферта купува за акции на Холдинг Варна АД и цената се увеличи с 984%, или 10 пъти, до 101 лв. за акция. На високата цена бяха прехвълени около 30 000 акции, основно в големи пакети. Оборотът с дружеството бе за 3,55 млн. лв., от които над 3 млн. лв. са на цени над пазарните от 9,4 до 10,5 лв. за акция, каквито бяха преди покупката. Постигнатата цена от 101 лв. отговаря на цена за облигациите на дружеството.

Впоследствие БФБ-София отмени 61 сделки, а за други 8 има неофициална информация, че ще бъдат оправени, чрез обратни сделки на извънборсов пазар.

Всички погледи се вторачиха в Правилника на БФБ-София, според когото за отмяна на сделка е нужно съгласието на „насрещната страна”, която е посредникът на продавача, а не инвеститорът продавач.

Брокерската грашка с акции на Холдинг Варна АД е най-голямата в историята на БФБ-София и е въпреки платформата Xetra, която вкарва търговията в аукцион за над 2 минути, при волатилност над определените граници (съответно 5%,10% и 20%) с цел да даде време на сгрешилия да изтрие поръчката си. Брокерът на ИП Капитъл Инвест АД обаче не е осъзнал грешката си през това време и се сключиха 69 сделки. Посредникът е собственост на Химимпорт инвест АД.

Предишната най-голяма грешка на БФБ-София бе в началото на 2008 г., когато брокерът на ИП Златен лев брокери, Динко Геров загуби 170 хил. лв., след сделки с акции на Холдинг Пътища АД. Тогава вместо продава на 1 акция при цена от 1200 лв., брокера въведе продава на 1200 акции на пазарна цена.

Тогава Геров обясни ситуацията на грешката по слдния начин: „Това, което исках да направя, бе да продам за мой клиент 1 акция на Холдинг Пътища. С него коментирахме на каква цена да си пусне поръчката, тъй като в този момент той бе на екрана до мен и виждаше котировките. Първоначалното му желание бе да се пусне поръчката на 1200 лева, но в последните секунди той промени това си желание и ми каза да я пускам „пазарна”. А аз в това време говорех по телефона и пореди това съм объркал полетата „цена” и „количество” и в полето „количество” съм написал 1200. Ако не бях пуснал пазарна поръчка, естествено нищо нямаше да стане, тъй като цена 1 (един) лев е далеч извън ценовите ограничения".

В миналото е имало и други грешни сделки, които са били отменяни, като такива на Дилингова финансова компания с акции на Албена АД.

Свързани компании:

Холдинг Варна АД - първа емисия облигации(5V2A)

Холдинг Варна AД(HVAR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още