IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стомана Индъстри придоби пристанището на Свилоза

Първоначалните инвестиции и цената по придобиването са общо 5-6 млн. евро, съобщиха от купувача за Investor.bg

16:10 | 06.01.10 г.
Антон Петров. Снимка: Личен архив
Антон Петров. Снимка: Личен архив

Стомана Индъстри АД е придобила пристанището на Свилоза АД, съобщиха от металургичната компания. 

Цената за покупката на пристанището в Свищов и първите инвестиции в него са за общо 5-6 млн. евро, каза за Investor.bg Антон Петров, член на Управителния съвет на Стомана Индъстри АД. Разработва се инвестиционна програма за развитие на пристанището за общо 10 млн. евро уточни Петров.

Цената само за пристанището е близка до евентуална цена за 30-годишна концесия, сподели той.

Купувач на пристанището е Порт Видин Норд АД, създадено преди около две години, за да участва в концесионирането на пристанището във Видин. С дял от 90% в него е Стомана индъстри АД. Другите 10% са собственост на пристанищния, транспортен и логистичен оператор по р. Дунав и други речни пътища в Европа, немската Михаел Праймессер.

Продавач на пристанището е Свилоцел ЕАД, дъщерно дружество на Свилоза АД.

Към пристанището ще бъдат насочени експортни товари на Стомана Индъстри. Терминалът ще продължи да обслужва и други предприятия и превозвачи според заявяват новите собственици. Стомана Индъстри е част от групата на гръцката компания Виохалко.

Продавачът Свилоза АД изпитва значителни финансови затруднения, след като натрупа 11,7 млн. лв. консолидирана загуба за деветмесечието на 2009 г. при 15,6 млн. лв. консолидирана загуба за 2008 г. и едва 2,1 млн. лв. консолидирана печалба за 2007 г.

Финансовата криза и по-конкретно ниските цени на целулозата и пониженото й търсене доведоха до 10-месечно прекъсване на производството в Свилоза АД през 2009 г., като то бе възобновено на 15 декември 2009 г.

За последните 3 години акциите на Свилоза АД поевтиняха с 88,84% до 1 лв. за акция и 31,7 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още