IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Параходство БРП с 12% ръст на продажбите до 52 млн. лв. за 2009 г.

Нетната печалба намалява с 21% на годишна база до 3,4 млн. лв. за миналата година

11:29 | 02.02.10 г.
Параходство БРП с 12% ръст на продажбите до 52 млн. лв. за 2009 г.

Параходство БРП отчита 12% ръст на продажбите на годишна база до 52,1 млн. лв. за 2009 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Само за четвъртото тримесечие на 2009 г. са реализирани продажби за 13,7 млн. лв., което е увеличение с 21% на годишна база.

За 2009 г. речната компания отчита 3,4 млн. лв. печалба, което е намаление с 21% на годишна база.

През четвъртото тримесечие на 2009 г. се реализира загуба в размер на 180 хил. лв., спрямо печалба за 59 хил. лв. за съпоставимия период на 2008 г.

Над 40% от приходите на дружеството се формират от превозите на руски и украински суровини, които се търгуват и заплащат основно в щатски долари. Започналият в края на 2009 лек възходящ тренд на долара спрямо еврото (респективно лева), леко повиши стойността на навлата в левова равностойност, се казва в междинния доклад за дейността.

Но това повишение е пренебрижимо малко сравнено с тенденцията към намаляване с 30-40% на всички навла на фрахтовия пазар поради силната конкуренция и ограниченото предлагане на стоки за превоз, заключават от БРП.

За разлика от същия период през предходни години, новата 2010 година започва с по-вяла търговия на зърно. Износът на царевица от Сърбия, който вървеше през последните три месеца на 2009 година, намалява през месец януари, съобщават от БРП.

Това се дължи основно на неблагоприятните метеорологични условия. Има малки и епизодични сделки за износ на царевица и жито от Унгария по река Дунав. Това е атипична ситуация за този период от годината и най-честото обяснение на факторите, които са я предизвикали са – продължителни валежи, следпразничен период, по-трудно финансиране на сделките. Вероятно ще има подобрение през март, споделят от БРП.

Както и при зърната, през януари се наблюдава слабо търсене и потребление на руди и пелети, като и тук навлата са занижени и ще останат такива, докато не започне да се чувства недостиг на тонаж за превоза на тези суровини. Очаква се засилване на превозите след края на февруари.

Очакванията са за слабо потребление на въглища от страна на ТЕЦ-овете. Въглищата за населението ще бъдат единствените предлагани по-масово за превоз. Техните количества обаче са много по-малки в сравнение с тези, потребявани от ТЕЦ-овете и зависят от метеорологичните условия.

При металите има слабо предлагане като обеми на не много високи навла, съобщават от БРП.

В края на 2009 г. БРП привлече 16,2 млн. лв. чрез увеличение на капитала при емисионна цена от 2,4 лв./акция.

В последните 12 месеца акциите на БРП поевтиняват с 8,37% до 1,73 лв. за акция и 50,1 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още