IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават да търсят стратегически инвеститор за Кремиковци

Според синдикатите комбинатът има потенциал да работи и надеждата е до 2-3 месеца да се намери стратегически инвеститор

15:34 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продължават да търсят стратегически инвеститор за Кремиковци

Ръководството на металургичния комбинат „Кремиковци“, синдикатите и министърът на икономиката и енергетиката са на мнение, че трябва да продължи да се търси стратегически инвеститор за дружеството, съобщи за Investor.bg ръководителят на КТ „Подкрепа“ към комбината Людмил Павлов.

Това е станало ясно на среща днес при премиера Бойко Борисов, състояла се по молба на синдикатите. Самият Борисов не е изразил твърдо становище за бъдещето на компанията.

Павлов обясни, че срещата се е наложила заради отказа на Министерството на финансите да одобри Оздравителния план на комбината, вследствие на което би трябвало да се пристъпи към ликвидация. Този вариант обаче не е благоприятен за комбината и работниците, а и за цялата икономика, коментира Павлов.

Затова той е предложил по възможност до месец май да не стартира практически процедурата по ликвидация, нито да се затваря комбинатът и да се освобождават работници от дружеството, които към момента са близо 2600 човека.

От синдикатите са се аргументирали по време на срещата, че „Кремиковци“ има потенциал да работи и да реализира продукцията си, особено що се отнася до Завода за непрекъснато леене на стомана и „Стан 1700“ (за горещо валцуване).

Освен това, по думите на Павлов, комбинатът вече изплаща текущите си задължения към Булгаргаз и БДЖ и частично към Националната електрическа компания (НЕК), а от март се предвижда да плаща изцяло всички текущи разходи.

„Целта е „Кремиковци“ да не се разпродава на парче, а в близките 2-3 месеца по възможност да се намери стратегически инвеститор, за което основна надежда възлагаме на Министерството на икономиката и енергетиката“, заяви Павлов. Той допълни, че не му е известно към момента да има заявки за интерес на стратегически инвеститори към „Кремиковци“.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още