IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвент започва процедура за отписване на Девин след успех на търговото

7,8% от акционерите на Девин АД приеха търговото предложение при цена от 3,5 лв. за акция и ще последва отписване на дружеството.

12:02 | 10.02.10 г.
Адвент започва процедура за отписване на Девин след успех на търговото

Търговото предложение за акции на Девин АД е одоборено от акционери, притежаващи 7,8% от капитала на дружеството, съобщи търговият предложител Адвент Интернешънъл чрез БФБ-София.

В резултат, Адвент Интернешънъл вече контролира 97,9%, с което е преминал границата от 95% и ще последва отписване на дружеството.

Според член 157а от Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) останалите акционери на Девин АД ще получат предложение за срок от 1 месец да продадат акциите си на Адвент Интернешънъл, в противен случай те стават собственост Адвент, но отново срещу заплащане, като парите на неявилите се акционери се блокират в определена сметка и ще ги чакат.

Адвент Интернешънъл и директорите на Девин, притежаващи заедно 90,1%, подадоха съвместно търговото предложение.

Срокът на предложението изтече на 8 февруари 2010 г., като регистрационната сделка ще бъде сключена до 15 февруари с вальор до 17 февруари 2010 г. Съгласно разпоредбите на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, акционерите, които до момента не са приели търговотo предложение, ще могат да отправят допълнително искане за изкупуване на акциите им при цена от 3,50 лв. за акция до 8 май 2010 г.

Акционерите, които не са продали акциите си, ще могат също така да ги прехвърлят на Адвент при цена от 3,50 лв. за акция по време на процедурата по изкупуване на останалите акции и заличаване на дружеството от регистъра на публичните дружества на Комисията за финансов надзор, което ще се извърши след одобрение от Комисията за финансов надзор.

Акциите, които не са продадени, ще се смятат за собственост на Адвент интернешънъл към момента на изтичането на едномесечния срок на предложението по чл. 157а от ЗППЦК.

От продажбата на 9,9% от капитала на Девин АД, миноритарните акционери ще получат 6,2 млн. лв.

Девин АД се появи на БФБ-София в резултат от IPO при цена от 6,1 лв. на акция. Сега по-малко от три години по-късно, акционерите в дружеството са принудени да продадат при цена от 3,5 лв. за акция или с 43% загуба.

На 19 ноември 2009 г. мажоритарния собственик в Девин АД се смени, след като австрийската Соравия груп продаде акциите си на Адвент Интернешънъл.

За последните 12 месеца акциите на Девин АД поскъпват с 129,49% до 3,3 лв. за акция и 59 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Девин АД Отписано от публичност(6D3)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още