IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абсурд на БФБ! За първи път посредник иска комисиона от чужди клиенти

Вероятно си мислите, че когато сключвате сделка на БФБ трябва да платите само на своя посредник, в случая с приемането на търговото за Балкан АД Ловеч обаче трябва да платите и на чуждия посредник

14:00 | 16.02.10 г.
Абсурд на БФБ! За първи път посредник иска комисиона от чужди клиенти

За първи път посредник иска да събира комисиона при търговия на БФБ-София не само от своите, но и от клиентите на другите посредници. При това не нормалните 0,3 - 1%, а цели 5%, показва търговото предложение за Балкан АД Ловеч.

В него е записано, че Дилингова финансова компания ще получи по 5% от цената на търговото (11,57 лв. за акция) от всички, приели предложението.

За съжаление на Дилингова финансова компания обаче възниква казус как да събере комисионата си от клиентите на другите посредници, тъй като в търговото предложение е записано, че то може да бъде прието и чрез друг посредник, а не само с прехвърляне на акциите при Дилингова финансова компания (ДФК).

Така от Дилингова финансова компания обмислят да сключат сделките по регистрация на търговото предложение с другите посредници, не при търговата цена от 11,57 лв., а с 5% по-ниско, за да си приберат комисионата. "Обмисляме и други варианти, като до 10 март 2010 г., когато е крайният срок за търговото, ще решим как да получим комисионата си", заяви за Investor.bg служител на ДФК пожелал анонимност.

В историята на БФБ-София на база десетки търгови предложения няма нито един случай КФН да е определила търгова цена (в случая 11,57 лв./акция) и сделките да се регистират на БФБ-София на по-ниска цена.

Отделен е въпросът защо в търговото е допуснато да пише, че ДФК ще получи комисиона от 5%, тъй като това е висок процент. Вероятно търговият предложител (Напредък холдинг) не е бил готов да плаща за услугите на Дилингова финансова компания и решението е да се прехвърли цената на услугата към тези, които ще приемат предложението чрез така създадената комисиона за всички продавачи на акции, без значение през кой посредник приемат.

В търговите предложения до момента, последното от които е за Девин АД, където се сключиха 47 регистрационни сделки с десетки посредници, комисионите са такива каквито са за нормалните борсови сделки. За всеки посредник те са различни, но традиционно са в диапазона между 0,3% и 1% от сумата.

На практика, ако сте клиент на Дилингова финансова компания, може да е по-изгодно да прехвърлите акциите си в друг посредник и да приемете търговото предложение през другия посредник, където комисионите ще бъдат по-ниски от 5%, освен в случай че решението на КФН за търгова цена от 11,57 лв./акция бъде подправено с въпросните 5%.

Вероятно ако се създаде прецедент, волята на КФН ще може да бъде подправяна и с 50%, а вероятно и с 99%, а тогава търговата цена ще се обезмисли като показател и по-важен ще стане процентът комисиона за посредника.

Според източници на Investor.bg подобен текст за взимане на комисиона и от чуждите клиенти има и в одобреното търгово предложение за акции на Балканкар Рекорд АД Пловдив, но там комисионата е доста по-умерена или "само" 1% от чуждите клиенти.

Свързани компании:

Балкан АД-Ловеч(4BN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още