IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младенов: Безработицата ще расте, дори и да започнем да излизаме от кризата

По прогнози на Агенцията по заетостта безработицата за декември 2010 ще е 12,8%

13:38 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Младенов: Безработицата ще расте, дори и да започнем да излизаме от кризата

Безработицата в България през 2010 г. ще расте, дори и да започнем да излизаме от икономическата криза. Това каза днес социалният министър Тотю Младенов от парламентарната трибуна във връзка с депутатки въпрос относно нивата на безработицата и мерките на министерството за справянето с нея.

Министърът посочи, че по прогнози на Агенцията по заетостта безработицата за декември 2010 г. ще възлезе на 12,8%. За януари тя беше 9,9%, за февруари – 10,27%, а за март се очаква равнище от 10,6%.

За периода януари-март се прогнозира средно ниво от 10,2 на сто.

Младенов потвърди първоначалната прогноза на министерството, че средната безработица за страната за тази година ще бъде 11,4%. В абсолютна стойност това означава средно за годината 422 хил. безработни, уточни министърът, а за декември по абсолютна стойност – 477 хил. безработни.

Като основни мерки за удържане на безработицата социалният министър посочи прилагането на вече обявените мерки по ОП „Човешки ресурси“, които предвиждат обучение на безработни или на хора на непълен работен ден.

Във връзка с мярката държавата да доплаща работните заплати на работници на непълен работен ден вече са предвидени 3 млн. лв., които ще бъдат разпределени между 251 фирми за общо 6382 души за период от четири месеца.

Младенов съобщи още, че по ОП „Човешки ресурси“ досега са усвоени 94 млн. лв. и предстои в близките месеци да се извършат авансови плащания за около 40 млн. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още