IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 компании от SOFIX остават в индекса, въпреки че не покриват критериите

Подобно е решението и за индекса BGREIT

15:48 | 12.03.10 г.
5 компании от SOFIX остават в индекса, въпреки че не покриват критериите

„Предвид усложнената конюнктура на капиталовия пазар, намалялата ликвидност и значителния спад в активността на пазарните участници, бе взето решение да не се изменя базата на индексите SOFIX и BGREIT до следващото им ребалансиране през месец септември 2010 г.“, се казва в решение на Съвета на директорите на БФБ-София.

„Решението е продуктувано и от факта, че в момента дори и при значително намаление на критериите за ликвидност, приложими към отделните дружества, не са налице реални алтернативи за промяна в състава и на двата индекса.

В рамките на периода до следващото ребалансиране, съобразно конкретните промени в пазарната ситуация, ще бъде извършена преценка относно необходимостта от промяна в Правилата за изчисляване на индексите на БФБ-София АД, която ще бъде съгласувана с представителите на инвестиционната общност”, заявяват от БФБ-София.

Ако правилата за включване в SOFIX се спазваха, по-специално правилото за оборот от 2,5 млн. лв. в последните 12 месеца, от индекса трябваше да отпаднат: Оргахим, Неохим, Спарки Елтос, ЕЛАРГ ФЗЗ и М+С Хидравлик, или 5 от общо 20-те компании в индекса.

Изваждането на дружествата от индекса щеше да предизвика предлагане на акциите им, тъй като фондовете и сертификатите, които следят SOFIX трябваше да ги продадат.

Поради изключително спадналата активност на БФБ-София от няколко дни няма дружества, които да покриват критериите на наредбата за маржин покупки и къси продажби, която така или иначе не проработи поради липса на клирингов модул в Централен депозитар.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Оргахим АД(5ORG)

Спарки Елтос АД(ELTS)

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още