IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компенсаторни инструменти за 2,83 млн. лв. занулени за седмица

От началото на годината за плащания към държавата са ползвани реституционни книжа за 5,4 млн. лв.

16:43 | 22.03.10 г.
Компенсаторни инструменти за 2,83 млн. лв. занулени за седмица

Компенсаторни инструменти за 2,83 млн. лв. номинал са занулени през миналата седмица., показват данни на Централен депозитар АД към 19 март 2010 г. Зануляването е процес на отписване от регистъра на компенсаторни инструменти, след като бъде направено плащане към държавата.

Няма информация за плащане към държавата по коя сделка или лихви по ЗУНК са използвани компенсаторните инструменти.

От началото на годината за плащания към държавата са ползвани реституционни книжа за 5,4 млн. лв. номинал.
За същия период са издадени реституционни книжа за 2,26 млн. лв., поради което общият номинал в обращение намалява с 3,1 млн. лв. до 541,7 млн. лв.

През 2009 г. бяха занулени книжа за 67 млн. лв. номинал при новоиздадени за 24,5 млн. лв. номинал, но цената на инструментите се понижи с 43%.

Днес компенсаторните инструменти се търгуваха на цени около 17 ст. за 1 лв. номинал. Рекордната стойност от 113,5 ст. за 1 лв. номинал е достигната на 21 януари 2005 г., когато реституционните книжа се ползваха като платежно средство в приватизацията на 35% от БТК.

Компенсаторните записи, жилищните компенсаторни записи и поименните компенсационни бонове могат да се използват в плащания по приватизационни договори. До 2008 г. компенсаторните записи от лихвоточки можеха да се ползват за плащания по приватизационни сделки, но това приложно поле отпадна за тези инструменти.

При плащания в търгове за държавна земя могат да се използват само поименни компенсационни бонове. Компенсаторните записи и жилищните компенсаторни записи намират приложение при плащания на лихви по ЗУНК задължения. Специално приложно поле на жилищните компенсаторни записи е и изплащане на номиналната им стойност (1 лв.) за първособствениците, от които реституцията след 1990 г. е отнела жилище, закупено в периода 1945-1989 г. Това приложно поле е известно като поправката "Корнезов".

Свързани компании:

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още