IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ ще поскъпне от 1 април само с 6%, реши правителството

Очакваше се ръстът да е 11%, малкото поскъпване дава възможност цената на парното да не се вдига

17:28 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Природният газ ще поскъпне от 1 април само с 6%, реши правителството

Природният газ за второто тримесечие на годината спрямо първото ще поскъпне с 5,88%, т.е. ще струва 437,54 лв./1000 куб. м без ДДС, реши Министерски съвет на днешното си заседание, съобщи правителствената информационна служба.

Предложението е на министъра на икономиката и енергетиката, който в качеството си на принципал на „Булгаргаз“ ЕАД, може да предложи по-ниски цени на синьото гориво от пределните, които преди два дни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определи в размер на 458,2 лв./1000 куб. м без ДДС. Това означаваше увеличение с 10,88% спрямо първото тримесечие.

В мотивите на правителството се посочва, че са отчетени финансовите възможности на обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД да осъществява дейността си при така намалените му приходи. Освен това се създават предпоставки и за запазване или минимално увеличаване на цените на парното в страната.

Предложението на „Булгаргаз“, обявено в началото на март, беше за увеличение на цената на газа с 26% заради недовзет приход от предишен период поради занижените цени. Предварителното решение на регулатора беше цената на синьото гориво за второто тримесечие да има увеличение от 15%, а крайното – с почти 11%.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев преди два дни коментира, че има възможност министърът на икономиката и енергетиката да постанови по-ниска цена на газа от пределната, определена от комисията, но тогава би трябвало министърът в същото време да определи и конкретния механизъм за компенсиране загубите на "Булгаргаз". Още повече, че ДКЕВР е приложила при утвърждаването на цените на природния газ силно рестриктивен подход към "Булгаргаз", като надбавката (печалбата) от 2%, която се полага на газовото дружество, е намалена до 1,25%.

При сегашното се решение правителството не определя механизъм за компенсиране на Булгаргаз, което, според предварителните изчисления на газовото дружество, може да доведе до десетки милиони лева загуби за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още