IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН вписа емисията на Енергони, все още на БФБ е забранено да я листва

Комисията чака одиторски доклад за Енергони, за да разреши търговията с акциите му

15:59 | 28.04.10 г.
КФН вписа емисията на Енергони, все още на БФБ е забранено да я листва

Комисията за финансов надзор (КФН) вписа емисия от акции на Енергони АД, с цел търговия на регулиран пазар.

Решението противоречи на друго грешение на КФН от 16 април 2010 г., с което регулатора забранява на БФБ-София да регистирира книжата на Енергони, докато не приключи назначената одиторска проверка в дружеството.

Акциите на Енергони са 547 313 000 броя с номинална стойност 1 лев всяка. Емисията е издадена в резултат на увеличение капитала на дружеството от 250 000 лв. на 547 563 000 лв., поради осъщественото преобразуване чрез вливане на Роял Ресортс АД и Роял Инвестмънт ЕАД в Енергони АД. Преобразуването е одобрено с решение на Ралица Агайн, заместник-председател на КФН, ръководещ Управление Надзор на инвестиционната дейност, на 30 ноември 2009 г.

КФН издаде разрешение на управляващо дружество Капман Асет Мениджмънт АД, гр. София, за организиране и управление на договорен фонд Капман Фикс, който е с нискорисков профил. Капман Фикс ще реализира текущи доходи от инвестиции в банкови депозити, дългови ценни книжа и инструменти на паричния пазар, и в по-малка степен, в акции. 

Регулаторният орган потвърди проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия корпоративни облигации, издадени от Трансинвестмънт АДСИЦ, гр. София, в размер на 4 млн. евро, разпределени в 4 хил. броя обикновени, лихвоносни, безналични, поименни, свободно прехвърляеми, неконвертируеми, обезпечени облигации, с номинална стойност 1000 евро всяка, с фиксиран лихвен процент 9,50 % на годишна база, с лихвени плащания на всеки шестмесечен период и срок на облигационния заем 36 месеца, считано от 9 декември 2009 г., с падеж 9 декември 2012 г.

Надзорът издаде и решение за доброволно прекратяване на дейността на ЖЗК Български имоти АД поискано от представляващите дружеството и отне лиценза за извършване на дейност по застраховане. Преобладаваща част от застрахователните портфейли на дружеството са прехвърлени на ЗАД Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп през м. октомври 2009 г., а решение за прекратяване на дейността на ЖЗК Български имоти и обявяването му в ликвидация е взето на Общо събрание на акционерите на дружеството, проведено на 20 януари 2010 г. Компанията заявява, че всички застрахователни договори, останали в дружеството след прехвърляне на застрахователния портфейл, към момента на провеждане на общото събрание са изтекли.

КФН признава и придобита квалификация за извършване на дейност като инвестиционен консултант на Лазар Цветанов.

Свързани компании:

Енергони АД(2EL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още