IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без таван за лихвите по кредитите, но ще следим как се определят нивата им

Ако се налагат тавани на лихвите, срещу България може да бъде започната наказателна процедура

12:09 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Без таван за лихвите по кредитите, но ще следим как се определят нивата им

Банките задължително да публикуват на интернет сайтовете си референтния лихвен процент на потребителския кредит и методологията за определянето му, предвиждат промени в закона за потребителския кредит.

Те бяха представени пред журналисти в парламента от вносителите - председателя и заместник-председателя на икономическата комисия Мартин Димитров и Стоян Мавродиев. Информацията трябва да бъде достъпна по всяко време.

От вчера действат новите разпоредби на закона, с които кредитополучателите са много добре защитени, но целта на поправките е още по-голяма прозрачност в дейността на финансовите институции, обясни Мартин Димитров.

Ако се установи, че банки не изпълняват изискванията, има санкции, които при нужда ще бъдат завишени допълнително, обясни той.

Електронното оповестяване на референтната лихва и на методологията, според вносителите, ще засили конкуренцията между кредитните институции. Конкуренцията ще помогне и за понижаване на лихвите.

Заместник-председателят на икономическата комисия Стоян Мавродиев уточни, че парламентът не може да налага тавани за лихвите и повече императивни задължения на банките, защото това може да доведе и до наказателна процедура за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още