IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларпро холдинг АД отчита 2,43 млн. лв. загуба за 2009 г.

Дружеството подаде заявление за регистрация на БФБ-София

18:04 | 18.05.10 г.
Соларпро холдинг АД отчита 2,43 млн. лв. загуба за 2009 г.

Соларпро холдинг АД отчита 2,43 млн. лв. загуба за 2009 г. при 973 хил. лв. загуба за 2008 г., показва проспектът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Днес дружеството подаде заявление за допускане до търговия на БФБ-София на издадените от него 46 763 461 акции, като присвоеният борсов код е 0S8.

Соларпро холдинг АД е част от икономическата група на Каолин АД, като акционерите в Каолин ще могат да заменят акциите си за такива в Солапрохолдинг АД.

Приходите от продажба на продукция и услуги от Соларпро холдинг АД са за 255 хил. лв. през 2009 г. и 568 хил. лв. през 2008 г., показват консолидирани проформа финансови отчети.

Структура на групата на Каолин АД

 

От друга страна в проспекта пише, че приходите от инсталиране на фотоволтаични електроцентрали през 2009 г. са за 13,17 млн. лв. само от Соларпро АД. Тъй като обаче инсталациите са в дъщерното Алфа Енерджи холдинг ЕАД, при консолидацията те се изключват.

Солапро холдинг АД има три дъщерни дружества. За 2009 г. Соларпро АД отчита 421 хил. лв. печалба (при загуба от 907 хил. лв. за 2008 г.). Аутомейшънпро ООД отчита 172 хил. лв. печалба за 2009 г. при 26 хил. лв. загуба за 2008 г. Алфа Енерджи холдинг ЕАД отчита 124 хил. лв. загуба през 2009 г.

Към 31 декември 2009 г. групата има 135 служители.

Дружеството ще се придържа към умерена дивидентна политика на разпределяне между акционерите на 20-40% от печалбата след данъчно облагане. В проспекта се посочва, че дружеството не може да даде уверение, че директорите ще предложат изплащане на дивиденти или че ако изплащане на дивиденти бъде предложено, общото събрание на акционерите ще го одобри.

Соларпро Холдинг има три основни бизнес направления - производство и монтаж на фотоволтаични панели;
проектиране, производство и продажба на оборудване за автоматизиране на производствените процеси при производството на фотоволтаични панели; изграждане и управление на фотоволтаични електроцентрали и други генериращи мощности, използващи възобновяема енергия.

Първото основно направление в дейността на групата се осъществява чрез дъщерното дружество Соларпро ЕАД - учреден през ноември 2007 г. производител на тънкослойни фотоволтаични панели на базата на аморфен силиций.

Второто основно направление в дейността на групата се осъществява чрез дъщерното дружество Аутомейшънпро ООД, учредено през септември 2008 г. като доставчик на лазерно оборудване и на решения по автоматизация на производството на фотоволтаични панели.

Проектите на Соларпро Холдинг за фотоволтаични централи и други проекти за генериране на енергия от възобновяеми източници се обособяват в отделни дружества, създадени специално с тази цел, които се консолидират в рамките на групата от дъщерното дружество Алфа Енерджи Холдинг ЕАД, учредено през април 2009 г.

Соларпро Холдинг АД (учредено на 17 декември 2009 г.) е вертикално интегрирана холдингова структура, обособена и развита след преструктурирането на Алфа Финанс Холдинг и неговото дъщерно дружество Каолин АД.

Оперираща фотоволтаична централа на Соларпро холдинг АД е ФЕЦ Янково. Централата е разположена в североизточна България, в района на с. Янково, Шуменска област. Фотоволтаична централа Янково е с номинална мощност 2,4 МWp (мегават пика) и е най-големият опериращ фотоволтаичен парк у нас.

Централата е наземна инсталация, разположена върху 116 хил. кв.м. Към 15 февруари 2010 г. цялата мощност на централата е инсталирана и успешно свързана към електропреносната мрежа на E.OН.

Aлфа Енерджи Холдинг ЕАД реализира проект за построяването на фотоволтаична слънчева електроцентрала, разположена в Североизточна България, град Силистра, с номинална мощност 2 MWp. Централата е във фаза на проектиране.

ФЕЦ Вятово ще бъде изградена в гр. Ветово, Североизточна България и ще разполага с номинална мощност не по-малка от 4,9 MWp. За целите на проекта е регистрирано специално дружество Алфа Енерджи Вятово EООД с едноличен собственик на капитала АЕХ. Централата е в предпроектна фаза. Земята, върху която ще бъде изградена централата, е неземеделски терен с площ от 292 282 кв.м и е собственост на Алфа Енерджи Вятово.

Алфа Енерджи Холдинг разработва инвестиционно намерение за изграждане на централа за производство на електроенергия от биомаса, разположена в Разлог, с номинална мощност 4 МW. Инсталацията за производство на електроенергия от биомаса ще бъде разположена в съществуваща сграда в неземеделски поземлен имот с площ от 24 117 кв.м. Като основно гориво централата ще използва дървесна биомаса – отпадна дървесина (кори, стърготини, изрезки и др.) от  дървопреработващата промишленост, технологична дървесина при дърводобива, както и други видове биомаса в зависимост от възможностите на съоръжението и наличието на такива ресурси в региона.

През февруари 2010 г. е учредено Разлог Биоенерджи ЕООД - еднолично дружество с ограничена отговорност, 100% собственост на Алфа Енерджи Холдинг. Разлог Биоенерджи е в процес на придобиване на собственост върху недвижимия имот и правата върху проекта за централа за производство на електроенергия от биомаса.

Главният пазар на Соларпро Холдинг е територията на България, като дружеството очаква този пазар да се разшири и да обхване и съседните страни. По-далечна цел на групата е да покрие по-голяма част от европейския пазар и пазари в други региони на света, свързани с фотоволтаични централи, се казва в проспекта.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още