fallback

Китай преговаря с Русия за закупуване на петрол за стратегическите си резерви

Преговорите се водят на правителствено ниво с малко пряко участие на петролни компании, твърдят източници

10:59 | 20.05.22 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Китай се стреми да попълни стратегическите си запаси с евтин руски петрол - знак, че Пекин укрепва енергийните си връзки с Москва точно когато Европа работи за забрана на вноса заради войната в Украйна.

Пекин води дискусии с Москва за закупуване на допълнителни доставки, твърдят източници, запознати с плана, които са пожелали анонимност поради частния характер на разговорите, съобщи  Bloomberg. Суровият петрол ще се използва за попълване на стратегическите петролни резерви на Китай, а преговорите се водят на правителствено ниво с малко пряко участие на петролни компании, казва един от източниците.

Петролът поскъпна силно тази година след нахлуването на Русия в Украйна, но цената на собствения й суров петрол падна, тъй като купувачите се отдръпнаха, за да избегнат удар по репутацията си или за да не бъдат подложени на финансови санкции.

Това предоставя възможност на Китай евтино да попълни огромните си стратегически резерви, които обикновено се използват по време на извънредни ситуации или внезапни прекъсвания.

За да се справи с растящите цени на петрола и природния газ, Китай организира различни начини за внос на горивата, се казва в изявление на Националната комисия за развитие и реформи в четвъртък.

Външните министерства на Китай и Русия не са отговорили веднага на запитвания за коментар. Подробности за обемите или условията на потенциална сделка все още не са решени и няма гаранция, че ще бъде сключено споразумение, уточнява един от източниците.

САЩ и Великобритания поеха ангажимент да забранят вноса на руски петрол, а Европейският съюз обсъжда подобни стъпки, но суровият петрол от Русия продължава да тече към някои големи купувачи, включително Индия и Китай. За азиатските държави петролът с големи отстъпки е твърде добра възможност, за да се пропусне, което е и част от причината Китай да продължи да приема товари с произход от Иран и Венецуела.

Рафинериите в Китай продължават да купуват руски петрол след инвазията дори на фона на завръщането на Covid-19, което разрушава потреблението в най-големия вносител на "черното злато" в света. Търсенето на петрол в страната миналия месец е спаднало с 6,7% на годишна база, тъй като строгите ограничителни мерки блокираха милиони хора в домовете им. Разпространението на коронавируса ограничи по-нататъшното поскъпване на петрола, въпреки че цената на Брента все още е с над 40% по-висока от началото на годината.

Китай не разкрива публично размера на запасите си от суров петрол, но редица компании използват различни инструменти като сателити за оценка на доставките. Някои прогнозират, че страната има капацитет да съхранява над 1 млрд. барела търговски и стратегически запаси. Оценките на трети страни също показват, че напоследък доставките са се увеличили поради избухването на Covid-19.

"Все още има възможност за попълване на запасите и би било добър шанс за тях да го направят, ако могат да бъдат набавени при атрактивни търговски условия“, каза Джейн Си, старши петролен анализатор във фирмата за данни и анализи Kpler.

Kpler изчислява, че общите запаси на Китай са на ниво от 926,1 млн. барела, в сравнение с 869 млн. барела в средата на март, но все още са с 6% по-ниски от рекорда през септември 2020 г. За сравнение, американският стратегически петролен резерв има капацитет от 714 млн. барела, като в момента той съдържа около 538 млн. барела.

Китай продаде суров петрол от стратегическите си резерви миналата година в исторически ход, за да се опита да укроти цените на петрола, които нараснаха, когато големите икономики се възстановиха от пандемията. Ходът имаше краткотрайно въздействие, като само изчерпи запасите и увеличи вероятността Китай да трябва да възстанови запасите си на по-високи цени.

Скоро след тази продажба САЩ посочиха Китай заедно с други големи азиатски потребители на петрол, включително Индия и Япония, като участници в координирано освобождаване на стратегически резерви. Не е ясно дали Китай е използвал своите запаси за спешни случаи като част от тази инициатива, водена от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Икономика и политика виж още