IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакерска атака блокира електронните услуги на БАБХ

Киберинцидентът не оказва влияние върху работата на граничните контролно-пропускателни пунктове в страната, уверяват от агенцията

14:59 | 08.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Заради кибератака към сайта и сървърите на Българската агенция по безопасност на храните, установен на 6 август, към момента не е възможно да се използва пълният набор от функционалности и услуги, предоставяни от агенцията, съобщиха от БАБХ.

Работи се за възстановяване на електронните услуги. Киберинцидентът не оказва влияние върху работата на граничните контролно-пропускателни пунктове в страната, уверяват от агенцията.

Хакерската атака се случва ден след като служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че трафикът през граничния пункт "Капитан Андреево" вече се е нормализирал след спорове между служители на БАБХ и частни дружества относно фитосанитарния контрол, което наложи намесата на жандармерия.

Investor.bg припомня, че в продължение на няколко дни преминаването на камиони бе затруднено заради спора между държавната агенция и частната фирма "Евролаб 2011" относно това кой трябва да осъществява контрола върху внасяните стоки.

Трафикът се възстанови след намесата на жандармерията. „Подадени са десетки жалби и от двете страни. Всяка от страните обвинява другата в различни противоправни действия, включително присъствието на лица от частното дружество, които заплашват физически служители на БАБХ", уточни Демерджиев.

В интервю за БНТ директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов обясни, че претенцията на частната фирма е, че тя може да извършва широк периметър от дейности, включително товаро-разтоварна дейност.

"В решението на Върховния административен съд имаше записани неща, които ние трябваше да допълним. Беше пусната заповед, която дни беше обект на обсъждане, така че да бъде максимално правно издържана и очаквахме, че фирмата ще се съобрази с нея", коментира той.

Проф. Даскалов подчерта, че от агенцията са направили всичко възможно, за да изпълнят решението на ВАС, според което "Евролаб 2011" има право да оперира на границата. Същевременно обаче БАБХ са тези, които трябва да извършват реалните проверки на камионите. Според него в европейски мащаб частни фирми не се занимават с товаро-разтоварителната дейност.

"Евролаб 2011" е една от 20-те фирми оператори на товари – това значи, че те сключват договори с фирми, които внасят храни, получават данните за тези товари, вкарват ги в първата част на т.нар. "трейс" система и валидират данните. Отговорна за официалния контрол върху стоките обаче е БАБХ“, обясни проф. Даскалов.

Директорът на БАБХ коментира и хакерската атака срещу сайта на агенцията. Тогава той очакваше до няколко часа атакуваната система да бъде възстановена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още