IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво влияние има Белград върху събитията в Северно Косово?

След успокояването на пръв поглед на ситуацията след блокадата на административните пропускателни пунктове между Северно Косово и Сърбия напрежението остава

15:06 | 08.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Продължаващото напрежение в Косово след стрелбата в събота при езерото Газиводе и взаимните обвинения от косовска и сръбска страна според някои мнения не биха били възможни без сътрудничество между двете страни (Сърбия и Косово - бел. ред.) и без инструкции от страна на властите в Белград (към косовските сърби - бел.ред.). Според други мнения това е следствие от оттеглянето на сръбските институции от Северно Косово и е показател, че Прищина установява контрол над района, пише Александра Попович за в. "Данас", цитирана от БТА.

След успокояването на пръв поглед на ситуацията след блокадата на административните пропускателни пунктове между Северно Косово и Сърбия заради решението на властите в Прищина да приложат мерките във връзка с регистрационните табели и личните документи, напрежението остава.

В събота край езерото Газиводе бе стреляно срещу членове на косовската полиция. Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля обвинява за това незаконни сръбски групи, подкрепяни от Сърбия.

Представителите на косовските сърби в правителството на Косово, Сръбската листа, отговориха остро на тези твърдения, изтъквайки, че това са "провокации от страна на Прищина" с цел "представяне на сръбския народ в негативна светлина и за да си намерят оправдание за насилствени нахлувания и тормоз".

Председателката на Европейското движение на сърбите от Косово и Метохия Рада Трайкович посочва за "Данас", че Сръбската листа дава много крайни отговори на събитията и не поема никаква отговорност, а също така, че човекът, който е отговорен за нагнетяването на напрежението, трябва да се търси в Белград.

"Всички по-силни изказвания на Сръбската листа се правят по инструкции директно от Белград. Те нямат нито знанието, нито смелостта да се изявяват сами. Тези техни изказвания трябва да послужат, за да може Вучич да каже, че не може да ги контролира, но това е само прикритие на главния вдъхновител", казва Трайкович.

Тя напомня, че Сръбската листа открито казва, че нейният заместник-председател Милан Радойчич, за когото са получили предупреждение от САЩ, е присъствал на поставянето на барикадите в Северно Косово. По нейна оценка това още веднъж дава сигнал в посока към Белград, но и към сътрудничество с косовските институции.

"Вярвам, че Белград има начин да спре Милан Радойчич и бандата, която той събра около себе си. Няколко дни преди да бъдат поставени барикадите, те докараха камиони и всичко необходимо, за да затворят пътя, което означава, че са имали информация отвътре, от косовските институции, за това какво се случва. Това отново показва, че най-вероятно има хора в разузнавателните служби и на двете страни, които си сътрудничат. Това ме притеснява най-много", подчертава тя.

Трайкович припомня, че хора като Милан Радойчич и Звонко Веселинович, които са посочени от САЩ като част от организирана престъпна група, действаща в Косово, са ценени и уважавани в Сърбия като бизнесмени, които си сътрудничат с правителството на Сърбия. Поради това ще бъде трудно за Сърбия да убеди световната общественост, че те нямат защитата на държавата. Въпрос на време е кога сегашното правителство в Белград ще трябва да им обърне гръб.

"Не мисля, че Радойчич е толкова "велик", че Сърбия да жертва много други неща за него. Не знам какъв е мотивът на Сръбската листа да го държи като свой председател, но цената на всички сърби в Косово е много по-висока от един Радойчич. Не вярвам и че Вучич ще пожертва личното си бъдеще толкова лесно, защото ако се стигне до по-сериозни конфликти, знаете къде ще бъде краят на Вучич - в Хага", подчертава Трайкович.

Допълнителен фактор за безпокойство е фактът, че президентът на Сърбия Александър Вучич казва, че трябва да избегнем нова операция "Буря", защото той призовава точно за това.

"Въпросът е доколко институциите на Прищина са замесени във всичко това. Много бих се притеснила, ако чуя, че някакви паралелни групи например могат да се съберат край Печ и Дечани и тръгнат на север. Това би било проблем. Нито една "Буря" или друг конфликт не се е случил без договорка между Белград и другата страна, това е тревожна приемственост", казва Трайкович.

От друга страна, анализаторът Драгомир Анджелкович припомня, че ситуацията в Северно Косово е била значително по-спокойна, докато Сърбия е имала контрол върху тази част чрез своите институции и заключава, че това е загубено от Брюкселското споразумение и следователно то трябва да бъде анулирано.

"Ситуацията в Северно Косово беше по-спокойна, когато имаше сръбска гражданска защита и докато Северно Косово беше под контрола на сръбските структури. Откакто премахнахме гражданската защита и нашите институции на север и позволихме на Прищина да прави каквото си иска там, започнаха бунтове. Ето защо Белград трябва да анулира Брюкселското споразумение и последвалите решения чрез т.нар. "Брюксел две" и да се опитаме да върнем нещата такива, каквито бяха. Така излиза, че ние протестираме, а албанците бавно, но сигурно установяват контрол над Севера", подчерта той.

Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още