IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как санкциите върху пазара на руски диаманти създават ефект на бумеранг в цените?

Веригата на доставки и търговците започнаха да се адаптират към новия модел, казва Вили Дику, главен изпълнителен директор на Teilor

22:01 | 30.05.23 г.

След началото на инвазията на Русия в Украйна пазарът на руски диаманти изглежда доста по-сложен. В същото време значението на руските диаманти е огромно, защото покриват 30% от глобалния пазар. Ако тази голяма част от пазара изчезне, ще се създаде ефект на бумеранг върху цените. Това коментира Вили Дику, главен изпълнителен директор на Teilor, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че преди да започне войната, Русия продаваше една трета от диамантите по света. През 2022 г. основната руска компания, която добива и произвежда диаманти беше изключена от глобалния съвет.

"Санкциите, които се наложиха върху пазара на руски диаманти, се отнасят само за скъпоценните камъни, които са произведени след 2022 г. Това означава, че в близките две години все още ще има руски диаманти в глобалната верига", коментира гостът.

Той поясни, че скъпоценните камъни, които идват от Русия, са блокирани от февруари. Голяма част от сериозните международни компании вече не ги купуват. „Тези действия са силен удар върху руския пазар. Вече сме изправени пред изчезването на руските диаманти от пазара, обикновените компании не ги купуват, а ефектът е ръст на цената както стана и миналото лято“, коментира събеседникът.

Голяма част от рисковете пред бъдещето на пазара на диаманти вече са преодолени, посочи още гостът в предаването. "Трудният период беше девет месеца след началото на войната, когато пазарът се дестабилизира силно. В момента пазарът започна да се стабилизира, рисковете намаляват, а веригата на доставките и сериозните търговци започнаха да се адаптират към новия модел", поясни Дику.

Предимствата на инвестициите в диаманти се изразяват в размера на емоциите свързани с диаманта както и модата и красотата на бижуто. Много малка част от хората препродават диамантите, повечето от притежателите ги пазят, за да ги оставят като наследство.

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още