IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечната ваканция за домакинствата в Полша застрашава печалбите на банките

Кредитори предупреждават, че мярката ще засегне приходите им и може да доведе до съдебни действия срещу правителството

16:41 | 08.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Докато инфлацията в Полша се ускорява и се задава рецесия, ваканция от вноските по ипотечните кредити ще бъде много необходимо облекчение за Якуб Рджанек и съпругата му, пише Financial Times.

Месечните вноски на двойката за обслужване на жилищния им заем са нараснали с над 70% от началото на годината, след като централната банка на страната повиши лихвите, за да се бори с резкия ръст на цените.

„Изведнъж ипотечният ни кредит стана ужасяващ“, казва Рджанек, който купил апартамента във Варшава през август миналата година.

Семейството не е единственото домакинство, което поема глътка въздух, след като полското правителство наложи мораториум върху плащанията по ипотечни кредити миналия петък.

Ходът ще позволи на кредитополучателите да спират плащания за осем месеца, разделени между тази и следващата година. Но макар че полското правителство предоставя на кредитна ваканция на притежателите на ипотечен заем, банките предупреждават, че това ще изтрие печалбите им.

Кредиторите твърдят също, че дясното правителство прави подарък на кредитополучателите с ипотечната ваканция, за да увеличи шансовете си да спечели парламентарните избори догодина. Резултатът от тях може да предопредели дали икономиката на Полша ще може да издържи двойния удар на ускоряващата се инфлация и войната в Украйна.

Не само Източна Европа се стреми да смекчи болката – правителства в цял свят са изправени пред предизвикателството да ограничат високата инфлация чрез повишаване на лихвите, тъй като кризата с разходите за живот помрачава перспективите пред световната икономика.

Банките са мишена и на други правителства. Унгария обяви неотдавна данък върху печалбата на кредитори и енергийни компании, който се очаква да ѝ донесе приходи от 2 млрд. евро, а Испания съобщи, че ще облага банките с данък, който трябва да ѝ носи 1,5 млрд. евро на година. Румъния също обмисля смекчаване на вноските по ипотечен кредит за домакинствата, които са най-тежко пострадали от инфлацията.

За разлика от предложението на Румъния полската политика не тествана. Някои полски регулатори призоваха правителството да ограничи мащаба на мораториума. „Има и богати хора, които не се нуждаят от това изключение“, коментира Адам Глапински, гуверньор на Полската централна банка, на пресконференция миналия месец.

Той също така запита дали законът не е поел „в различна посока“ от усилията на централната банка за затягане на паричната политика. Полша повиши бенчмарковата си лихва през юли за шести пореден месец до 6,5%, след като инфлацията достигна 25-годишен връх.

Някои банкери дори твърдят, че правителството е започнало кръстоносен поход срещу тях. Ярослав Качински, лидер на основната партия в правителството „Право и справедливост“, предложи неотдавна данък печалба върху банките, които не плащат достатъчно високи лихви по депозитите.

Полските банки бяха напът да обявят силни резултати, но сега се смята, че ще имат комбинирани разходи от около 20 млрд. злоти (4 млрд. долара), ако всички притежатели на ипотеки, които отговарят на критериите, пропуснат месечни плащания. Мораториумът се отнася само за ипотеки, договорени в злоти.

Двете най-големи банки в Полша, PKO и Pekao, които съставляват 40% от местния ипотечен пазар, ще бъдат най-тежко засегнати от промяната. Но чуждестранните банки в Полша, сред които Santander, ING, Commerzbank и BNP Paribas също ще пострадат.

Commerzbank очаква между 60% и 80% от притежателите на ипотечни кредити в полския ѝ филиал mBank да се възползват от кредитната ваканция. Банката обмисля да заведе иск срещу полското правителство. „За съжаление новият парламент в Полша причинява значително еднократно бреме“, коментира Бретина Орлоп, главен финансов директор на Commerzbank.

Според наблюдатели на пазара някои банки ще отнесат въпроса в съда въпреки неуспеха на предишни опити правителствата да бъдат принудени да променят политиката си по ипотечните кредити.

Полският жилищен пазар е силно изложен на колебанията в лихвите, тъй като огромното мнозинство от полските ипотечни кредити са с плаваща, а не с фиксирана лихва. В Румъния ипотеките с плаваща лихва представляват над 70% от новите заеми, което накара правителството в Букурещ да предложи ипотечни ваканции.

Някои икономисти предупреждават, че кредитната ваканция в Полша може да се окаже контрапродуктивна, тъй като затягането на паричната политика вече заплашва да тласне икономиката към техническа рецесия в идните тримесечия.

С друг ход правителството иска нова лихва по междубанковото кредитиране още през януари.

Но банките предупреждават да не се прави прибързана реформа на лихвата по подобие на предприетата реформа за отмяна на опетнения от скандал лихвен процент Libor, за чието влизане в сила бяха необходими години. BNP Paribas е сред банките, които предупреждават, че промяната на лихвите в Полша може да доведе до дела в чужбина.

Полският банков пазар все още е въвлечен в десетилетна съдебна битка за това кой трябва да поеме разходите за полските купувачи, които избраха ипотечни кредити в швейцарски франкове в началото на новия век, когато Швейцария имаше далеч по-ниски лихви от тези в Полша. След финансовата криза през 2008 г. разходите по тези ипотечни кредити нараснаха в унисон с поскъпването на швейцарския франк спрямо злотата.

Когато Рджанек и съпругата му купили апартамента си във Варшава миналото лято, брокерът им ги посъветвал да използват ипотечен кредит с променлива лихва. „Това е решение, за което определено съжалявам“, казва Рджанек.

Административните такси, налагани от банката му също са нараснали рязко в последните месеци.

Дори в момент на силна политическа поляризация в Полша мораториумът беше одобрен с голямо мнозинство в парламента, подкрепен от лявата опозиция, която иска да сподели заслугите за помощта за потребителите вместо за банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още