IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Дания избегна рецесия

Брутният вътрешен продукт през вторите три месеца е нараснал с 0,7 на сто спрямо първото тримесечие

16:36 | 15.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Икономиката на Дания се възстановява през второто тримесечие на фона на облекчаването на ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус. Това сочат предварителните данни, публикувани от Статистическата служба на Дания (Statistics Denmark), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,7 на сто спрямо първото тримесечие, когато намаля с 0,5 на сто. Така датската икономика избегна техническата рецесия. По-добрите данни се дължат на развитие в сектора на промишлеността, както и в този на хотелиерството и ресторантьорството, който бе особено стимулиран от края на блокадите.

Дания премахна всички ограничения, свързани с пандемията, през февруари, като обяви, че болестта вече не представлява заплаха за обществото.

През периода април-юни почти всички икономически сектори са отбелязали растеж, подпомогнати от силния пазар на труда. Заетостта се е повишила с 0,7 на сто, съобщиха още от статистическата агенция.

Данните рисуват по-добра картина на датската икономика след натрупването на опасения, че относително доброто ѝ представяне по време на пандемията може да е приключило поради ефектите от по-високите разходи за енергия и нарастващите лихвени проценти.

Темпът на растеж през второто тримесечие е "по-висок от очакваното и значително по-добър от свиването на БВП, предвиждан от датската централна банка", каза Лас Олсен, главен икономист в Danske Bank, цитиран от Bloomberg. "Виждаме значително подобрение в промишленото производство, както и в сектора на услугите", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Дрогаре-антивакъре-дападжии , кво станА с рецесията ... :))) ... Силните икономики на съюзът дърпат , покрай тех и ние ... Който спре рассийските суровини е така , започва да се развива ... Датчаните не плащат в рубли тоже ... !! ... И изпращат оръжие на Украйна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още