IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания покори пореден връх

Поставянето на инфлацията под контрол е мой основен приоритет, заяви финансовият министър

10:08 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията във Великобритания достигна пореден връх. Снимка: Bloomberg
Инфлацията във Великобритания достигна пореден връх. Снимка: Bloomberg

Инфлацията при потребителските цени във Великобритания е скочила до 10,1% през юли – най-високото ниво от февруари 1982 г., спрямо годишен темп от 9,4% през юни, засилвайки натиска върху домакинствата, показаха официални данни от сряда.

Ръстът е над прогнозите на всички икономисти в анкета на Ройтерс, според която очакванията бяха за повишение от 9,8% през юли. Новите данни няма как да успокоят тревогите на Английската централна банка, че ценовият натиск може да се затвърди.

По-рано този месец АЦБ повиши основния си лихвен процент с 0,5 пр.п. до 1,75% - първото подобно увеличение от 1995 г. - и прогнозира инфлацията да достигне пик от 13,3% през октомври, когато регулираните цени на енергията следва да се покачат отново.

Данните от сряда, публикувани от Националната статистическа служба, показаха, че цените са се увеличили с 0,6% през юли спрямо юни на некоригирана сезонна база, а годишният темп на инфлацията при цените на дребно е достигнал 12,3% - най-високото ниво от март 1981 г.

„Поставянето на инфлацията под контрол е мой основен приоритет и предприемаме действия чрез силна, независима парична политика, отговорни данъчни и разходни решения и реформи за засилване на производителността и растежа“, заяви финансовият министър Надим Захауи в отговор на данните.

Растящите цени на електроенергията в Европа след началото на руската инвазия в Украйна са основният двигател на инфлацията и вероятно ще хвърлят Великобритания в продължителна, макар и недълбока рецесия по-късно тази година, посочва АЦБ.

Има обаче сигнали в данните, че бъдещият инфлационен натиск може би започва да отслабва.

Макар че цените, начислявани от заводите, са нараснали с най-бърз темп от август 1977 г., скачайки със 17,1%, увеличенията на цените, плащани от заводите, леко са се забавили, спадайки до годишен темп от 22,6% спрямо рекорда от юни – 24,1%.

На месечна база цените на суровините са се увеличили само с 0,1% - най-слабото повишение засега през 2022 г., отчасти заради по-слабото световно търсене на стомана, тъй като икономическият растеж се забавя по света, а цените на петрола намаляват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още