fallback

Китай влива още милиарди в собствената си икономика

Стратегията за нулеви случаи на Covid продължава да оказва значително въздействие върху икономиката 

12:44 | 25.08.22 г.
Автор - снимка
Създател

Китай увеличи икономическите си стимули с още 1 трилион юана (146 млрд. долара), насочени предимно към инфраструктурни разходи - подкрепа, която вероятно няма да е достатъчна, за да противодейства на щетите от многократните блокирания заради пандемията на Covid и спада на пазара на недвижими имоти, предава Bloomberg. 

В сряда Държавният съвет, кабинетът на Китай, очерта пакет от 19 точки, включващ още 300 млрд. юана, които държавните банки могат да инвестират в инфраструктурни проекти, в допълнение към вече обявените в края на юни 300 млрд. юана. На местните власти ще бъдат отпуснати 500 млрд. юана под формата на специални облигации от неизползвани досега квоти.

По време на заседанието, председателствано от премиера Ли Къцян, Държавният съвет обеща да използва „наличните инструменти в инструментариума" за своевременно и решително поддържане на разумна политическа скала, става ясно от съобщение на държавната телевизия CCTV.  

Икономистите са сравнително оптимистично настроени към мерките, а финансовите пазари реагираха приглушено. Доходността по 10-годишните държавни облигации се повиши с 2 базисни пункта до 2,65%. Китайският индекс CSI 300 се повиши с 0,6%, след което намали ръста си и към 14:28 ч. местно време се търгуваше с леко повишение от 0,3%.

Обявените в сряда мерки няма да са достатъчни, за да ускорят общия темп на растеж от прогнозираните 3%, обявиха своевременно икономистите на Goldman Sachs Group Inc. 

„Получаваме облекчения, но те не са достатъчно навременни, за да се справим с темповете на влошаване на по-широката икономика", каза Андрю Тилтън, главен икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион в Goldman Sachs, в интервю за Bloomberg TV. „По-голямото облекчаване на вътрешната политика и подобряването на растежа и вътрешното търсене ще бъдат от ключово значение, когато навлезем в 2023 г.“, добави той. 

Държавният съвет също така заяви, че икономиката няма да бъде наводнена с прекомерни стимули и че Китай няма да „изчерпи" възможностите си да предприеме повече политически действия за защита на дългосрочния растеж - потвърждавайки сравнително предпазливата позиция, която официалните лица заеха по отношение на стимулите през тази година.

„Срещата изпрати сигнал: „Не очаквайте масирани допълнителни стимули", казва Брус Панг, ръководител на отдел "Изследвания" и главен икономист за Китай в Jones Lang LaSalle Inc. Той добави, че използваният в съобщението език подсказва, че „възможността за приемане на извънредни инструменти като специални държавни облигации или увеличаване на официалния бюджетен дефицит е намаляла".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още