IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските корпоративни печалби растат с една четвърт през второто тримесечие

Печалбите на компаниите са стигнали обем от 9,5 трлн. рубли, като на годишна база увеличението изпреварва ръста на потребителските цени за периода

17:18 | 26.08.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Корпоративната печалба в Русия се е увеличила с 25% през второто тримесечие независимо от санкциите срещу страната, наложени заради инвазията в Украйна, които тласнаха страната към рецесия.

Печалбите на компаниите са стигнали обем от 9,5 трлн. рубли (144 млрд. долара при средностатичстически курс за периода), като на годишна база увеличението изпреварва ръста на потребителските цени за периода от 17%, показват изчисления на „Сбербанк“ на базата на данни от руската Федерална статистическа служба, цитирани от Bloomberg.

„Резултатите от второто тримесечие бяха много добри, демонстрирайки устойчивостта на руската икономика“, посочват анализатори от държавната банка. „Солидният ръст на печалбата дава надежда за възстановяване на корпоративните инвестиции“, допълват те.

Производственият сектор, който бе ударен особено силно, когато санкциите прекъснаха доставките на ключови компоненти, все пак успява да отчете 44% ръст на печалбата, докато при транспорта и съхранението увеличението е от 168%.

Печалбите при недвижимите имоти и строителството също се повишават, както и тези при хотелиерството и кетъринга. Представянето на компаниите по сектори за второто тримесечие, в проценти. Графика: Bloomberg Представянето на компаниите по сектори за второто тримесечие, в проценти. Графика: Bloomberg

Търговията на дребно и едро обаче бе засегната със спад при продажбите, което се отрази и на печалбата, спаднала с 13%, става ясно от доклада. Печалбата в минното дело е надолу с 51%, тъй като санкциите удариха ключови производители. В технологичния сектор, откъдето западните технологични компании се оттеглиха масово, печалбата е надолу с 48%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 4
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка - абе... тоя - говориш руски като нигъp.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка Скъсана_Ушанка : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС И Митя, гавари единствено неща, каторьi одобрени от нас! Таких глупасти как пакупаем ЕС не гавари, патаму что БВП на ЕС е 11 раза по-галям ат наший. И патом люди гаварят, что наши тpoли безмозачние! Осторожна с такие глупасти, да не резнем премиальни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Ой, Митя, точна так! Ну не падскачай обаче многа, че ще разберат сколька ти е празна голова. Всих знают что карпаративние печалби ето всъщност компании за дибив на ресурси и печалба идет из повишенньiх цен на ресурси. И держава будет взят всих такие печалби. Ета не знаеш, патаму что твой тpoл ранг очень ниский. Кагда прийдут результати из следущих периоди картина будет трагичная, но не приресняйся, за твой бонус деньги есть.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
Р?мператоръ
преди 1 година
Макак така бе, нали руската икономика трябваше да фалира? :((( А като турим и поскъпналата рубла - какво излиза? Давайте !!! Още санкции. Накрая Русия вместо да превземе ЕС, просто... ще го купи. Вова Путин ще назначи урсулата за чистачка в Кремъл - тя за друго и не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още