IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетното богатство на американските домакинства е намаляло рекордно през второто тримесечие

Към края на юни то е 143,8 трлн. долара, най-ниското ниво от една година насам

23:25 | 09.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нетното богатство на американските домакинства е намаляло през второто тримесечие най-много в историята, тъй като агресивните действия на Федералния резерв за укротяване на бързата инфлация тласнаха надолу фондовите пазари, предава Bloomberg.

Нетното богатство на домакинствата е намаляло с 6,1 трлн. долара в периода април-юни, или 4,1%, след като се стопи с около 147 млрд. долара през първото тримесечие, сочат данни на Фед. Общото нетно богатство е спаднало до 143,8 трлн. долара, най-ниското ниво от една година насам.

Стойността на притежаваните акции е намаляла със 7,7 трлн. долара, а стойността на притежаваните имоти от домакинствата е нараснала с 1,4 трлн. долара. Нетното богатство на американските домакинства намалява най-много в историята. Графика: Bloomberg LP Нетното богатство на американските домакинства намалява най-много в историята. Графика: Bloomberg LP

Опасенията от рецесия нараснаха в периода между април и юни, тъй като инфлацията се влоши, цените на бензина достигнаха рекордни върхове, а Фед пристъпи към исторически големи повишения на лихвите. Това тласна индекса S&P 500 към спад с над 16% през второто тримесечие.

Макар че жилищният пазар, който е ключов източник на богатство за американците, бързо се влошава, цените на жилищата продължават да растат. Внимателно наблюдаван индекс за цените на жилищата на национално ниво нарасна през юни с най-бавния си темп от над една година, тъй като по-високите лихви по ипотечните кредити задушават търсенето.

Данните на Фед показват още, че депозитите на домакинствата – парите, които американците имат в чекове, спестявания и сметки на паричните пазари, са нараснали до нов рекорд от близо 4,9 трлн. долара.

Депозитите набъбнаха, след като различните мерки за подкрепа по време на пандемията, като стимулиращите плащания, както и ограничената активност накараха много американци да спестяват повече. В последно време затегнатият трудов пазар също води до стабилен ръст на заплатите на хора в различни индустрии и с различни доходи.

Финансовата възглавница, макар и съсредоточена сред по-богатите домакинства, ще подкрепи разходите на потребителите в следващите месеци. Високата инфлация обаче принуждава семействата да харчат повече за нужди като храна.

Потребителските кредити, в които не влизат ипотеките, са нараснали с 8,51% на годишна база през второто тримесечие, най-бързия темп от края на 2001 г. Неизплатеният дълг от бизнеса се е увеличил сък 7,67% на годишна база.

Федералният дълг е нараснал с 5,56%, като се е забавил приблизително наполовина спрямо темпа предишното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още