IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Чобанов: Важно е да се откажем от икономиката на разхищението

Хубавото е, че фундаментът на проблема е ясно очертан с провалите в паричната и фискалната политика в еврозоната, каза бившият финансов министър

20:30 | 10.10.22 г. 1
Петър Чобанов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Петър Чобанов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Нивата на инфлацията галопират в последните години, коментира преподавателят в УНСС и бивш финансов министър Петър Чобанов по време на форума "Инфлацията – криза и възможност", организиран от Bulgaria ON AIR.

"Хубавото е, че фундаментът на проблема е ясно очертан с провалите в паричната и фискалната политика в еврозоната. За дълъг период от време видяхме отказа от парична политика, насочена към ценова стабилност, спасяване на публичния сектор, което не даде стимули за реформи, което доведе до увеличаване на задлъжнялостта", каза той.

По думите му още в началото на коронавирусната пандемията е бил ясен сценарият за висока инфлация в рамките на 5-10%.

"Ясно беше, че ако се изпусне този процес, ще се стигне до по-високи нива. Не можем да разграничат външните от вътрешните фактори. Нашата икономика е по-уязвима от страна на предлагането - труда, постоянната загуба на заетост, ограничаването на инвестициите. Този негативен пазар на труда доведе до ситуации, в които заплатите изпреварват инфлацията, създава се инфлационна спирала", заяви Чобанов.

Той очерта основните проблеми - заетостта и капиталът. Предлагането нa работна ръка взема превес у нас, а инвестициите са ограничени. И така е през цялото време на пандемията, коментира той.

"Имаше тенденция по отношение на търсенето - насочи се към индустриални стоки и намаля търсенето на услуги.  Щеше да е полезно по-бързо да намерим своето място във веригите на предлагане в ЕС. Това не се случи. У нас явно не можем да се откажем от сектора на услугите и да рискуваме работна ръка да напусне", заяви Чобанов.

Бившият министър предложи две решения в настоящата ситуация - стимули за по-добра бизнес среда и развитие на производството.

"Важно е можем ли да се откажем от икономиката на разхищението, а търсенето да е насочено към индустриалния път, към развитие на капацитета за производство. Да търсим по-дългосрочно решение по отношение на инфлацията. И колкото по-бързо ЕЦБ реагира на инфлацията, ще запазим дълсрочната цена на капитала. За да не изтървем инфлацията, трябва да има реакция, дори и с риск за по-високи лихви, това да ни даде дългосрочно по-ниска цена на капитала", препоръча Чобанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
Благосъстоянието на Европейския съюз се основаваше на евтините енергийни ресурси от Русия. Това заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още