IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Бакалов, ПИБ: Като банкова система сме изключително добре подредени

При нулеви лихви по депозитите ликвидността продължава да се увеличава в банковата система. Това говори за огромно доверие в банковата система, каза той пред Bulgaria ON AIR

22:00 | 10.10.22 г.
Никола Бакалов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Никола Бакалов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"В момента сме в ситуация на много по-висока задлъжнялост, но в България нивата все още са здравословни. Това е изходна позиция, която трябва да държим под внимание, когато коментираме какви са ни опциите“, това коментира главният изпълнителен директор на Първа Инвестиционна Банка (ПИБ) Никола Бакалов по време на форума "Инфлацията – криза и възможност", организиран от Bulgaria ON AIR.

„Като банкова система сме изключително добре подредени. При нулеви лихви по депозитите ликвидността продължава да се увеличава в банковата система. Това говори за огромно доверие в банковата система", заяви още той.

Той отбеляза, че напред погледът е малко по-песимистичен, а една от големите грешки на Европейската централна банка (ЕЦБ) е бързината.

"Винаги в моменти на кризи реакцията трябва да е много бърза и точна. При намаление на ликвидността задължително ще има криза на доверието между пазарните участници", подчерта Бакалов пред Bulgaria ON AIR.

"Приехме нашата зелената стратегия през 2022 г. и пуснахме продукти и за предприятия, и за физически лица, които да подпомагат прехода и устойчивостта. Инфлацията неминуемо ще доведе до пренастройване на рисковите модели - то трябва да стане сега. Нивото на разполагаемия доход, което в момента го изчисляваме на Х пари, утре може би трябва да е Х плюс 20 или Х плюс 30", обясни гл. изп. директор на ПИБ.

"Естественият партньор на държавата са банките, доказахме го по време на COVID. Трябва да се съобрази доколко ще борим инфлацията и доколко ще подпомагаме затруднените предприятия. Ние ще сме партньор на държавата, каквото и да се предприеме. Но каквото и да направим като подпомагане, то със сигурност ще усили ефекта на инфлацията. Разликата между отрова и лекарство е в дозата", изтъкна Никола Бакалов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още