IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петя Димитрова, "Пощенска банка": В България ще има плавно покачване на лихвите

Но вече имаме по-добро управление на активите и по-умерен риск, коментира тя пред Bulgaria ON AIR

22:15 | 10.10.22 г.
Петя Димитрова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Петя Димитрова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

2022 г. беше рекордна за банките. Системата в България е стабилна, ликвидна, капитализирана и здрава по отношение на лошите кредити. Това заяви главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на "Пощенска банка" Петя Димитрова по време форума "Инфлацията – криза и възможност", организиран от Bulgaria ON AIR.

Започваме рецесията, която неминуемо ще дойде, в изключително добро финансово здраве, което е предпоставка банките да преминават по-леко през всичко, което ги очаква. През 2022 г. има рекорден кредитен ръст - около 15% или над 7 млрд. лева, а също и ръст на депозитите, коментира още тя.

Според нея следващите години ще бъдат трудни и е силно вероятно натрупаните ръстове да намалеят значително.

"Това, което е важно за нас и за хората, е политиката на ЕЦБ и централните банки. За съжаление, ЕЦБ закъсня, което със сигурност ще се отрази", констатира Димитрова.

По думите ѝ в България ще има плавно покачване на лихвите. "Факт е, че лихвите ще растат, ще има нови нива и по кредити, и по депозити, но вече имаме по-добро управление на активите и по-умерен риск", поясни тя.

Изпълнителният директор на "Пощенска банка" е на мнение, че слагането на буфери ще допринесе за ограничаване на кредитирането. Димитрова подчерта, че България е една от страните в Европа с много добри макроикономически показатели.

"В момента имаме процент лоши кредити под 4%. Банките са много добре структурирани към този момент - изчистени, ликвидни, гоним средно 22% капиталова адекватност. Заплатите в България растат и в някои сектори нещата се развиват по-добре от очакваното", обобщи тя.

Димитрова заключи, че ако "има съсловие, което е изцяло подготвено за това, което ни чака, това е банковото".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още