IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Димитров, tbi bank: Банките у нас са подготвени за случващото се

По думите му след ипотечната криза през 2008 година се създадоха предпоставки за следващата от начина, по който се гасеше пожар тогава - с бензин, коментира той

22:52 | 10.10.22 г. 1
Снимка: Bulgaria ON AIR
Снимка: Bulgaria ON AIR

Инфлацията или рецесията беше предизвестена преди много години, дълго време я отлагахме. Знаем, че нещо, което дълго време не се е случвало, нараства вероятността да се случи. Това коментира членът на Управителния съвет и изпълнителен директор, отговарящ за риска на в tbi bank Александър Димитров по време на форума "Инфлацията – криза и възможност", организиран от Bulgaria ON AIR.

По думите му след ипотечната криза през 2008 година се създадоха предпоставки за следващата от начина, по който се гасеше пожар тогава - с бензин. Това създаде предпостави за следваща криза.

Той отбеляза, че сме свидетели на всички ефекти, трупани в годините.

"Трябва да се готвим за най-лошото, но да не изпадаме в крайности, а да действаме рационално. Защото когато пазарът се свие, всички гледат с недоверие един към друг. Трябва да внимаваме с мерките за буферите - това е начин да се охлади желанието за кредитиране. Друг начин да се ограничава рискът е с точен контрол на натрупаните обезценки. Това е коректив, който показва къде е банката и какво е качеството на актива ѝ. Позволява да се гледа перспективно напред", предложи Димитров.

Подчерта също, че банките у нас са подготвени за случващото се благодарение на стрес тестовете, които се правят .

"Прогнозираме лични сценарии - позитиви и негативи. Можем точно да предскажем сценарийно какво ще се случи. Банките са подготвени за тази криза, ще бъдем подкрепа за бизнеса и за гражданите. Трябва да се запази умерено потреблението, да не го стопираме, да се стимулира производителността, за да не доведе до рецесия едно такова ограничение", предупреди Александър Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 година
г-н Димитров, Защо TBI прец-аква лоялните си клиенти, като предлага на останалите "нови" клиенти много по-добри условия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още