IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Благовест Караджов, IUVO: Намаляването на реалните доходи предстои да бъде усетено с по-голяма сила

Очевидно инфлацията ще бъде тук средносрочно или дългосрочно, коментира той

22:57 | 10.10.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Инфлацията е тук не изглежда да си заминава скоро. За да можем да прогнозираме каквото и да е, трябва да имаме отговор колко време би продължила инфлация и какъв е нейният темп“. Това каза изпълнителният директор на IUVO Group Благовест Караджов по време на форума "Инфлацията – криза и възможност", организиран от Bulgaria ON AIR.

„Очевидно инфлацията ще бъде тук средносрочно или дългосрочно. По-трудно е да прогнозираме темпа на инфлация. Ако в България сме преживели хиперинфлация, за западните страни подобен темп е невиждан в последните 40 г.", каза още той.

Според него няма финтех ръководители, които имат опит в подобна ситуация. През 2023 г. той очаква инфлацията да бъде фактор в развитието на финтех компаниите, като някои ще претърпят буен растеж, а други ще излязат от пазара.

"Намаляването на реалните доходи предстои да бъде усетено с по-голяма сила, което ще предизвика нуждата от взимане на заем. За кредитните компании това означава повече клиенти и потребление. Предизвикателството пред тези компании ще бъде да адаптират своите модели за кредитна оценка. Рискът ще се изрази във влошаване на кредитното им портфолио", обясни Караджов.

При компаниите, свързани с платежни услуги, също можем да очакваме проява на ефекти от инфлацията, но те ще са свързани главно с промяна на потребителското поведение - доколко хората ще започнат да отлагат някои свои покупки, стана ясно от думите на изп. директор на IUVO Group.

"Има ефект на намаляване на потребителското търсене", отбеляза Благовест Караджов.

По думите му финтех секторът се стреми да предлага добро заплащане на заетите, но много трудно преразглеждането на заплатите може да бъде компенсирано с увеличени приходи.

Според Караджов финтех компаниите са в добро състояние в момента и са калени от предизвикателствата на Ковид кризата.

"Те са бързи, иновативни и търсещи добри алтернативни предложения. Дават добри решения в условията на инфлация. Умното инвестиране има своето приложение", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още