IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недялко Димитров, "Нетера": Предизвикателствата към сигурността са постоянни

Заради големия натиск се увеличават инвестициите в защита на инфраструктурата, посочи той

23:11 | 10.10.22 г.
Снимка: Bulgaria ON AIR
Снимка: Bulgaria ON AIR

Две са основните предизвикателства пред компаниите във връзка с технологичните решения - сигурността и надеждността на инфраструктурата, така че всички технологични решения, с които обезпечаваме услугите към клиентите, да работят през цялото време и непрекъснато. Това заяви оперативният ръководител "Продуктово развитие" в "Нетера" - Недялко Димитров, по време на форума "Инфлацията – криза и възможност", организиран от Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че предизвикателствата към сигурността са постоянни. А всички системи, които са достъпни, са постоянно обект на технически атаки.

"Опитват се да разрушат инфраструктурата, така че тя да не е достъпна за клиентите, целят се репутационни щети. Съответната институция губи възможност да предоставя услуги, губи и доверието на своите клиенти", поясни Димитров.

Заради големия натиск се увеличават инвестициите в защита на инфраструктурата.

"Нетера" разшири над два пъти капацитета си за защита от такива атаки. Даваме възможност на своите клиенти да получават услуги от различни доставчици, така че специфичните им изисквания да бъдат покрити. Надеждността е изключително важна - това в което телекомуникационните компании работят - предоставяме услуги, чиято инфраструктура е изградена на база на световните стандарти, има диверсификация на свързаността", заяви Димитров.

Важно за компаниите е предоставянето на достатъчно разнообразни и качествени телекомуникационни услуги и защита на инфраструктурата от злонамерени атаки, коментира той.

"Може да се използват съвременни технологии без увеличаване на разходите - инфраструктурата като услуга дава възможност да планираме своите разходи, съобразно ръста на бизнеса си. В тези случаи рискът софтуерът да не стигне като капацитет е малък. Фирмите, специализирани върху платежни услуги, могат да се фокусират върху своите услуги, а не върху осигуряване на намиране на свързаност например", уточни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още