fallback

Ръстът на новите работни места в САЩ надхвърля очакванията за октомври

Повишеното ниво на безработица създава предпоставка за преминаване към по-скромни лихвени увеличения от страна на Федералния резерв

15:50 | 04.11.22 г.

Темпът на наемане на нови служители от американските работодатели се е ускорил с повече от очакваното през октомври, но повишаването на нивото на безработица до 3,7% предполага известно разхлабване на условията на пазара на труда, което ще предостави на Федералния резерв възможност да премине към по-скромни увеличения на лихвите от декември, съобщава Ройтерс.

Броят на работните места в САЩ извън селското стопанство нараства с 261 000 през миналия месец, показват данни на Министерството на труда. В същото време данните за септември бяха ревизирани в посока нагоре до ръст от 315 000 работни места вместо предишната оценка за 263 000 броя.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха САЩ да добавят 200 хил. работни места, като индивидуалните оценки варираха от 120 хил. до 300 хил. броя. Отделно проучване на Wall Street Journal показа медианна оценка от 205 хил. работни места, добавени през октомври.

Междувременно нивото на безработица в страната е нараснало до 3,7% от 3,5 на сто за септември. Средният почасов доход се увеличава с 0,4% след ръст от 0,3% за предходния месец, информира WSJ.

При заплатите повишението възлиза на 4,7% на годишна база, след като възнагражденията нараснаха с 5 на сто през септември.

Нови работни места в САЩ. Източник: Министерството на труда на САЩ

Федералният резерв в сряда прибегна до ново увеличение на основния лихвен процент със 75 базисни пункта и каза, че битката му с инфлацията ще изисква допълнително покачване на разходите по заеми, но сигнализира, че може да наближава инфлексна точка на това, което се превърна в най-агресивното затягане на паричната политика от 40 години насам.

Ръстът на работните места остава стабилен, въпреки че вътрешното търсене е смекчено на фона на по-високите разходи по заеми на фона на компаниите, които се опитват да запълнят празнините при работната сила заради напусналите служители. Но с растящите рискове от рецесия тази практика може скоро да приключи.

Проучване на Института за управление на доставките в четвъртък установи, че някои компании от сектора на услугите "се въздържат от запълване на свободни позиции" поради несигурните икономически условия.

Пазарът на труда преминава от скорост от 160 км/ч към 130 км/ч, коментира Роб Дент, старши икономист за САЩ в Nomura. По думите му Фед търси още по-ниска скорост – 60 км/ч, „а ние все още сме далеч от това“.

Според него компаниите предприемат по-предпазлив подход поради икономическите перспективи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 04.11.22 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още