IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени у нас тръгват надолу през октомври

Месечният спад е с 6%, но годишният ръст е с близо 42%, отчита НСИ

13:57 | 30.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Отчетен спад при цените на енергоносителите намалява производствените цени в България през октомври. Общият индекс на цените на производител намалява с 6,2% през октомври спрямо предходния месец, а ръстът на годишна база се забавя до 41,7%. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

От началото на годината рекордните цени на енергоносителите покачват цените на производителите. Общият индекс на цените на производител нарасна през септември с 56,8% на годишна база. Увеличението на годишна база през август беше 50,3%, през юли – 42,5%, през юни - 41,4%, през май - 38,2%, през април – 40,2%, през март показателят се вдигна с 36,1%, а през февруари – с 32,3%.

През октомври спрямо предходния месец по-значително намаление на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15,3%, и в добивната промишленост - с 3,9%.

В преработващата промишленост е отчетено увеличение с 0,9%: основно при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5,7%, а при производството на облекло, обработката на кожи и при производството на изделия от обработени кожи без косъм - с по 1,2%.

По-ниски цени са отчетени при производството на основни метали - с 3,9%, и на изделия от каучук и пластмаси - с 0,3%.

Графика: НСИ Графика: НСИ

На годишна база общият индекс на цените на производител нараства с 41,7% през октомври. Ръст на цените има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 97,8%, преработващата промишленост - с 20,8%, и в добивната промишленост - с 4,2%.

В преработващата промишленост значително повишение на цените е отчетено при: производството на химични продукти - с 39,2%, на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 31,2%, на изделия от други неметални минерални суровини - с 29%, и на хранителни продукти - с 28,7%. Намаление е регистрирано при производството на основни метали с 1,5%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Статистиката отчита месечно намаление на индекса на цените на производител на вътрешния пазар с 8,8% през октомври.

Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 16%, и в добивната промишленост - с 1,2%, а в преработващата промишленост е отчетено повишение с 1%.

Повишение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при обработката на кожи; производство на изделия от обработени кожи без косъм - с 4,7%, и при това на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 2,7%.

По-ниски цени са отчетени при производството на основни метали, производството на химични продукти - с по 0,8%, на метални изделия, без машини и оборудване - с 0,2%.

За една година индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 55,4%.

Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 94,1%, при преработващата промишленост - с 28,9%, и добивната промишленост - с 9,2%.

Спрямо октомври 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на химични продукти - с 52,3%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 46%, на изделия от други неметални минерални суровини - с 37,3%, и на хранителни продукти - с 30%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 0,2% през октомври спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2021 г. нараства с 19,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още