IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната статистика показва охлаждане на инфлацията в различните региони

Страните търсят оптимистични признаци в последните икономически данни, за да предвидят колко точно ще е устойчива нажежената инфлация

14:00 | 03.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията по света най-накрая започва да „кипва“, но това осигурява само известна утеха на централните банки, които смятат, че ценовият натиск остава твърде силен, пише Bloomberg.

В САЩ така наречената базова инфлация, която изключва цените на храните и енергията, расте с 0,2% през октомври, което е по-малко от прогнозираното.

Междувременно годишната инфлация в еврозоната отчете през ноември най-значимото си забавяне от ноември 2020 г., но въпреки това остава на ниво от 10%.

Въпреки охлаждането все още има доказателства, че инфлацията може да се окаже по-устойчива от първоначалните оценки. Работодателите в САЩ наеха повече служители от очакваното, а ръстът на заплатите се ускори с повече от прогнозираното през предходния месец.

Във Великобритания бизнесът остава уверен, че ще може да прехвърли по-високите разходи върху потребителите, докато инфлационните очаквания остават упорито високи.

Bloomberg представя серия от графики, които илюстрират настоящата икономическа обстановка в глобален мащаб:

Светът

Глобалната инфлация показва признаци, че е достигнала своя връх, въпреки че бавното ѝ оттегляне от пика сигнализира, че цените ще се задържат високи и през следващата година.

Производствените предприятия в Европа и Азия се сблъскват с трудности през ноември поради отслабването на глобалното търсене, като натискът вероятно няма да отслабне през следващите месеци.

Глобалното покачване на цените започва да се охлажда. Източник: Bloomberg Глобалното покачване на цените започва да се охлажда. Източник: Bloomberg

Бизнес проучвания на S&P Global очертават една свиваща се фабрична активност и лоша перспектива в големи части на двата региона.

Централната банка на Гана междувременно увеличи своя референтен лихвен процент до най-високото му ниво от над 19 години, за да охлади нажежената инфлация. Тайланд и Гватемала последваха примера ѝ, докато централните банки в Доминиканската република, Мозамбик и Ботсвана запазиха своите лихви непроменени.

Все повече централни банки увеличават разходите по заеми. Източник: Bloomberg Все повече централни банки увеличават разходите по заеми. Източник: Bloomberg

САЩ

Работодателите в САЩ наеха повече работници от прогнозираното, повишавайки същевременно заплатите с най-бързия им темп от около година, с което подчертават продължаващия инфлационен натиск. Това увеличава шансовете Федералния резерв да продължи с агресивното затягане на паричната си политика, изразено в покачване на лихвите до ниво, което може да надхвърли целевия диапазон 3,75-4%.

Броят на новонаетите служители в САЩ и ръстът при заплатите надвишава прогнозите. Източник: Bloomberg Броят на новонаетите служители в САЩ и ръстът при заплатите надвишава прогнозите. Източник: Bloomberg

Ключовият показател на потребителските цени нарасна с един от най-бавните си темпове тази година, докато разходите на потребителите се ускориха, давайки на икономистите надежда, че Фед може да охлади инфлацията без да вкарва американската икономика в рецесия.

Европа

Инфлацията в еврозоната се забави за първи път от година и половина, предлагайки искрица надежда на Европейската централна банка (ЕЦБ) в борбата ѝ срещу високите цени.

Инфлацията се забави до 10% през ноември спрямо предходната година, притисната от по-бавния ръст при цените на енергията и услугите.

Инфлацията в еврозоната се забавя. Източник: Bloomberg Инфлацията в еврозоната се забавя. Източник: Bloomberg

Междувременно нови проучване показва, че все повече британци съжаляват за излизането на Обединеното кралство от ЕС, до голяма степен поради икономически опасения.

Инфлационният натиск във Великобритания показа само ограничени признаци на отслабване през ноември, като компаниите се готвят да повишат цените с 5,7% през следващите 12 месеца.

Британските фирми се готвят да продължат да прехвърлят тежестта от растящите разходи върху потребителите. Източник: Bloomberg Британските фирми се готвят да продължат да прехвърлят тежестта от растящите разходи върху потребителите. Източник: Bloomberg

Азия

Вносът на Китай от Южна Корея спадна с повече от 25% през миналия месец до най-ниското ниво от февруари 2021 г. Понижението представлява е още един показател за това как политиката на Пекин Covid Zero оказва влияние върху потреблението и глобалното търсене.

Бизнесът в Япония увеличи разходите за четвърто поредно тримесечие на фона на по-слабата йена – резултат, който вероятно ще помогне за подобряване на слабото представяне на икономиката на островната страна през третото тримесечие.

Износът на Южна Корея към Китай се понижава с 25% през ноември. Източник: Bloomberg Износът на Южна Корея към Китай се понижава с 25% през ноември. Източник: Bloomberg

Развиващи се и периферни пазари

Икономическата активност в Чили неочаквано се повиши през октомври поради скока в миннодобивната дейност и устойчивата индустрия за търговия на дребно, тъй като годишната инфлация започва да се забавя спрямо най-високото си ниво от няколко десетилетия насам.

Икономическата активност в Чили расте отново през октомври въпреки насрещните ветрове. Източник: Bloomberg Икономическата активност в Чили расте отново през октомври въпреки насрещните ветрове. Източник: Bloomberg

Мексико отчете рекордни парични преводи през октомври, тъй като работниците, живеещи в чужбина, продължават да изпращат пари обратно у дома и да подкрепят икономиката на страната. Парите, изпратени от мексиканци към родната страна, които живеят предимно в САЩ, възлизат на 5,36 млрд. долара през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Форумните финансови гурута таман се беха наточили , да видим ние кон боб яде ли , и са ядец ... Инфлацията не ще да прескочи 15-20% ... Остави ами и тръгна надолу , и безработица нямаше ... Друзя антиваксъре-газовици , да ме прощавате , ама от вас и чeп за зеле не става ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още