fallback

Промишленото производство у нас забавя ръста си за трети пореден месец

Производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се свива с 30% през октомври на годишна база

14:41 | 09.12.22 г.

Промишлеността в България продължава да забавя ръста си и през октомври за трети пореден месец. Това показват годишните изменения на производството в данните на Националния статистически институт (НСИ).

Според тях индексът на промишленото производство през 10-ия месец на годината се повишава с 5,7% на годишна база. За сравнение, през септември увеличението беше от 11%, през август - от 16,5%, а през юли - с 18 на сто на годишна база.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година, НСИ

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - с 14,2%. За сравнение, през септември този ръст беше 13,8%, а през август - 12,7%.

Най-съществен ръст на годишна база статистиката регистрира при производството на превозни средства, без автомобили - 70%. Също така при производството на напитки - с 46,5%, и на метални изделия, без машини и оборудване - с 43,1%.

Данните на НСИ показват понижение в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 30%. През септември този ръст също се забави до едва 4,6 на сто. 

НСИ регистрира понижение и в добивната промишленост - с 2,1% на годишна база.

Намаление е отчетено и при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 21,8%, на химични продукти - с 16,5%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8,1%.

На месечна база през октомври индексите на промишленото производство отчитат понижение от 2% при спад с 1,7% през септември. В основата на този спад е свиването в сектора на производство и разпределение на електрическата и топлоенергията. Този промишлен сектор ускорява спада си – през септември той е с 24,5%, през август понижението достигна до 6,4% спрямо предходния месец юли, а през първия есенен месец - от 10,4%.

През октомври 2022 г. намаление спрямо предходния месец е отчетено и в добивната промишленост - с 6,2%, а увеличение в преработващата промишленост - с 0,4%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 11,9%, на превозни средства, без автомобили - с 11,5%, на тютюневи изделия - с 8,9%.

Намаление е регистрирано при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 8,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8,0%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 7,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 09.12.22 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още