IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се индексират цените и по другите договори за обществени поръчки

Промените ще се прилагат при над 5% ръст на производствената инфлация, изчислявана от НСИ, предвижда проект на нормативен акт

10:14 | 12.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

След като властите приеха методика за актуализиране на цените по договорите за обществени поръчки за строителство, от проект на постановление, публикуван на сайта strateg.bg, става ясно, че актуализации ще има и на цените по други договори заради високата инфлация.

За индексациите ще се използва индексът на цени на производител на вътрешния пазар в промишлеността, който се публикува от Националния статистически институт (НСИ) всеки месец, посочва се в проекта.

Актуализация на цените ще се прави при минимум 5% годишен ръст на производствената инфлация спрямо момента на подаване на офертата на договори, сключени от януари 2021 г. насам.

„Ако за последните 20 г. (2001 - 2020) средногодишната производствена инфлация в Република България, по данни на Националния статистически институт, е 3,99%, то към 31.12.2021 г. общият индекс на цените на производител в промишлеността (Евростат код В_ТО_Е36) бележи ръст от 33,7 пункта спрямо стойностите към 31.12.2020 г. (от 109,4 на 143,1), което свидетелства за инфлация от 30,78%. В средногодишен план инфлацията в промишлеността през 2021 г. спрямо 2020 г. е 16,36%“, посочва се към мотивите на вносителите – Министерството на икономиката.

От ведомството посочват като причини за ръста на цените „резкия дисбаланс между търсене и предлагане на основни промишлени суровини и стоки (метали, дървесина, петрол и рафинирани нефтопродукти, природен газ и енергийни суровини) в периода на възстановяване на световната икономика от последствията на глобалната пандемия от COVID-SARS-2. В началото на 2022 г. инфлационните процеси се катализират и вследствие на нарушените канали за доставки във връзка с военния конфликт между Руската федерация и Украйна“.

Методиката за индексация на цените в строителството беше приета през септември. Строителните проекти са разделени на групи и за всяка група е определено каква е тежестта на строителните материали в себестойността на строителството.

Разплащането към фирмите обаче още не е започнало. Ангажиментът на служебния кабинет е това да се случи до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още