IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една пета от разходите на домакинствата у нас са отишли за храни и безалкохолни през 2021 г.

На европейско ниво жилищните разходи и битовите сметки имат най-висок дял в общите разходи на домакинствата

16:22 | 04.01.23 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Малко над една пета от разходите на домакинствата в България са отишли за храни и безалкохолни напитки през 2021 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. В същото време домакинствата у нас са заделили само 1,5% от разходите си за образование.

С дял от 20,1% храните и напитките са били най-голямото разходно перо в бюджетите на домакинствата у нас, с което страната е на трето място в Евросъюза след Румъния и Литва. Разходите за жилището и битови сметки – вода, ток, газ и други горива, са на второ място у нас с дял от 19,1 на сто.

12,3% от разходите на българските домакинства през 2021 г. са отишли за транспорт, а 8,1 на сто – за отдих и култура. Разходите за здраве са имали дял от 7,2% в разходите на българите, с което страната е на първо място в ЕС, а за мебели и домакински уреди – 5,9 на сто. Цигарите и алкохола са заели дял от 5,2% от разходите на домакинствата у нас, същият дял са имали и платените сметки в хотели и ресторанти.

Преди две години българите са отделили 3,5% от разходите си за дрехи и обувки, сочат още данните на Евростат.

На ниво ЕС през 2021 г. разходите за жилището и битовите сметки са съставлявали точно една четвърт от общите разходи на домакинствата, което е спад с 0,5 процентни пункта спрямо 2020 г.

Храните и безалкохолните напитки са имали дял от 14,3% в общите разходи на домакинствата в ЕС, като той също намалява с 0,5 процентни пункта.

През 2021 г. транспортът е заемал трето място сред разходните категории на домакинствата на европейско ниво с дял от 12,1 на сто, като той е нараснал с 0,5 процентни пункта. Ръстът се дължи на вдигането на мерките за контрол на разпространението на COVID-19, които засегнаха мобилността на всички хора в ЕС.

Същата тенденция се забелязва и при разходите за отдих и култура, ресторанти и хотели, здравни грижи, дрехи и обувки – техният дял в общите разходи е нараснал до съответно 8%, 6,6%, 4,7% и 4,2% през 2021 г. (спрямо съответно 7,8%, 6%, 4,6% и 4,1% през 2020 г.).

Делът на разходите за мебели и домакински уреди и за образование е останал стабилен, съответно 6% и 0,9% от общите разходи.

Разходите за алкохол и тютюн и за стоки от неосновна необходимост и услуги са намалили дела си в общите разходи на домакинствата в ЕС с 0,2 процентни пункта, а  делът на комуникациите е спаднал с 0,1 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още