IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съмненията за независимостта на турската статистика се увеличават с поредни промени в управлението

От поста е сменен Джихат Ерче Ишбашар, председателят на националния статистически директорат

17:23 | 09.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турската държавна статистическа агенция отстрани високопоставен представител, следящ изчисленията на ключова метрика за икономическото производство. За това предупреждават запознати, подчертавайки притесненията за независимостта на институцията.

Джихат Ерче Ишбашар, председателят на националния статистически директорат, е бил преместен в нов департамент в края на миналия месец, посочват за Bloomberg запознати, пожелали анонимност, тъй като мярката все още не е обявена официално.

Ишбашар е отказал коментар, като отговор няма и от Турския статистически институт, известен като TurkStat.

Турската икономика е нараснала с най-бавния си темп през третото тримесечие, откакто бе отчетено свиването по време на пика на коронавирусната пандемия през 2020 г., показват данни на TurkStat от 30 ноември. Това заключение обаче противоречи с целта на икономическите политики на президента Реджеп Ердоган, на когото му предстоят избори по-късно тази година.

Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на годишна база от 3,9% все още е едно от най-добрите представяния в рамките на Г-20, но е под прогнозите на повечето анализатори, анкетирани от Bloomberg. Сравнението не е в полза на последните данни и спрямо предходните три месеца, когато турският БВП нарасна с ревизираните 7,7%.

TurkStat съобщиха в данните си за БВП, че ревизии ще бъдат правени през август – след насрочените за юни избори.

Данните за годишните стойности на БВП за 2022 г. ще бъдат обявени преди изборите и те ще са индикатор за това до каква степен политиките на Ердоган са били успешни в изпълнението на обещанията за икономически растеж.

Смяната на Ишбашар е поредната промяна в ръководството на статистическата агенция. Двама високопоставени длъжностни лица наблюдаващи инфлационните изчисления, напуснаха постовете си миналата година, а ръководителят на институцията бе отстранен още преди да е направил и година на поста.

Турската инфлация достигна връх от 85% миналата година, преди да се забави до близо 65% през декември. В същото време ръстът в цените на ниво производител достигна трицифрени стойности в проценти, преди да се свие до 98%, показват данни на TurkStat.

И все пак икономисти и представители на опозицията оспорват числата с довода, че инфлацията е по-висока от обявената от статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още