IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите започват да се успокояват за личните финанси и икономиката

Основен фактор са положителните развития около енергийните доставки и свързаните с това въпроси

13:09 | 31.01.23 г. 4
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Масовите опасения за икономиката на страната и личните финанси показват признаци на спад, макар и да остават исторически високи. С положителните развития около енергийните доставки и свързаните с това въпроси пикът на тревогата засега е отминат. Това показва последното изследване на „Галъп интернешънъл болкан“.

По отношение на личните финанси страната ни отминава най-тревожния период поне от началото на века насам. И ако войната или ръстовете на цени не причинят скорошен нов пик, може да се окаже, че сравнително леката на фона на очакванията зима е премината без очакваните проблеми.

Проучването отчита, че пандемията и започналото политическо напрежение у нас през 2020 г. са причина за нарастване на влошените оценки за икономиката. Въпреки това страхът за икономиката, който е традиционно преобладаващ, сега отчетливо спада. Според данните 55,3% от запитаните очакват общото икономическо положение в започваща година да се влошава, 16,8% очакват то да расте, 22,4% смятат, че няма да има промени, а 7% продължават да вярват, че се очаква подобрение.  

Попитани за очакванията за личните си финанси, българите показват още по-отчетливо успокояване, при запазена тревога. След 52% през есента, сега делът на очакващите влошаване е 40,7%. Осезаемо е връщането на нивата на отговорите „ще остане същото“ – от 22,7% на 30%. Плахо съживяване се наблюдава и при очакванията за подобрение – при 8,4% през есента, сега 11,1% вярват в това. Коронавирусът и протестите от 2020 г. са повлияли на личните очаквания на домакинствата, но не толкова видимо, колкото реалния ръст на инфлацията в края на 2021 г., заключават социолозите. 

Тревогата за икономиката на страната през 2022 г. е била на сходни нива с тази по време на международната криза от 2009 г., показват данните на „Галъп интернешънъл болкан“.

Източник: Галъп интернешънъл болкан Източник: Галъп интернешънъл болкан

Според социолозите разсейване на тревогата тогава е с идването на новата политическа енергия в лицето на Борисов. В края на първия мандат „Борисов“ обаче е и единственият друг случай от началото на века насам, заедно със случая от 2022 г., в който опасенията за влошаване на личните финанси са преминавали над 50%. Тогава обаче, в сравнение с 2022 г., е имало и малко по-високи нива на очаквания личното материално положение да остане без промяна. Затова и отминаващата ситуация на тревога за домакинствата през 2022 г.  може да се окаже най-сериозната поне от началото на века насам, обобщават социолозите.

Пандемията и политическата криза, започнала през 2020 г., са променили картината отчетливо в негативна посока, но сега личат първи признаци на възможно разведряване, заключава проучването.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Последното изследване е проведено между 12 и 20 януари 2023 г. сред 808 души чрез пряко интервю „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: dean.jordanov...тцъ-тцъ-тцъ... още един интелект споделя лични преживявания ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 1 година
До: khaoзаплатите от америкаснкото ли? ми така е, виждат те активен си, целуваш задни части качествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 14
khao
преди 1 година
изобщо не е имало притеснение, вдигнаха ни заплатата с около 10%, има и редовни бонуси, тях също ги вдигнаха ! Основното ми притеснение е че няма време за почивка.... почивните дните не стигат, зада си изхарча парите ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
Безработица на практика няма , магазините пълни със стока и пазаруващи , пътищата пълни с коли ... още един силен сезон на Черноморието и кризата е отминала . Жалко , бях приготвил и аз като Кавръков едни 1000 евра за един апартамент от цунамито , ама ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още