IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощ при безработица в САЩ намаляват за четвърти път за пет седмици

Първоначалните молби са намалели с 3 хил. до 183 хил. през седмицата до 28 януари, което е най-ниското им равнище от април насам

17:20 | 02.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заявленията за помощ при безработица в САЩ намаляват за четвърти път през последните пет седмици, подчертавайки устойчивостта на пазара на труда, който заплашва да запази инфлацията завишена.

Първоначалните молби за помощи при безработица са намалели с 3 хил. до 183 хил. през седмицата до 28 януари, което е най-ниското им равнище от април насам, показват данни на министерството на труда, цитирани от Bloomberg. Прогнозите в допитване на медията сред икономисти бяха за 195 хил. заявления.

Продължаващите заявления, които включват хора, които вече са получавали помощи за поне една седмица, са намалели до 1,66 млн. през седмицата до 21 януари. Първоначалните молби за помощи при безработица са намалели с 3 хил. до 183 хил. през седмицата до 28 януари. Графика: Trading Economics Първоначалните молби за помощи при безработица са намалели с 3 хил. до 183 хил. през седмицата до 28 януари. Графика: Trading Economics

Пазарът на труда, макар и да показва признаци на охлаждане по периферията, все още е затегнат и остава ключова спънка в битката на Федералния резерв срещу инфлацията. И макар ръстът на възнагражденията да се забавя, а компаниите в технологичния и банковия сектор да съкращават персонал през последните месеци, търсенето на служители далеч надвишава предлагането на пазара, което може да окаже тласък за повишаване върху заплатите и цените като цяло.

След като централната банка на САЩ забави темпа на лихвени повишения до четвърт процентен пункт в сряда, управителят Джером Пауъл подчерта, че Фед иска да види по-добър баланс при пазара на труда. Той също така подчерта, че все пак има напредък при облекчаването на ценовия натиск.

Четириседмичната пълзяща средна при първоначалните заявления, която изчиства част от волатилността на седмична база, спада до 191 750, което е най-ниското равнище от май.

На некоригирана база първоначалните молби намаляват леко до 224 356, като най-голям е спадът в Кентъки и Калифорния.

В петък се очакват данни за заетостта в САЩ, които се очаква да покажат, че наемането на персонал става по-умерено през януари, но все пак расте с бързи темпове. Също така прогнозите са, че нивото на безработица ще се задържи на 5-десетилетно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Сигурно е гадно да си т,рол пу,тин,як и да ти се налага да четеш подобни неща за открайвремезагиващата американска икономика....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още