fallback

Пеканов: За следващо забавяне на средства от Плана за въстановяване ще е виновен парламентът

Вече не изпълняваме два критерия за приемането на еврото и има нужда от по-смислен и спокоен дебат по темата, каза служебният вицепремиер

21:34 | 03.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател

За идването на следващите средства по българския План за възстановяване и устойчивост отговорност ще носи парламентът и той ще е виновен, ако има забавяне. Такова мнение изрази служебният вицепремиер Атанас Пеканов в ефира на БНТ в петък (3 февруари).

"За идването на следващите средства ще бъде виновен парламентът, докато не приеме всички тези закони, които бяха изработени от нас и от наши предшестваници. 17 закона са в парламента, 5 от тях бяха приети", поясни Пеканов.

Той напомни, че през октомври парламентът поиска в ускорен срок проектозаконите да бъдат внесени за разглеждане, което за повечето бе направено в края на октомври, а един, свързан с енергетиката и по-конкретно с възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), е бил внесен през януари. "Другите закони бяха внесени още през октомври, през ноември и отлежаваха в парламента дълго време. Пет от тях бяха приети от 17. Докато не изпълним всичките 17, следващите средства няма да ги вземем. Както казвам, надявам се на шега, но още три парламента ще ни трябват тогава", добави Пеканов, като посочи, че ще е необходимо забързване.

Вицепремиерът обясни, че сигурно 10 от тези 17 закона за свързани с върховенството на закона, като те са "ключови за България". "Те не са ключови, за да вземем 720 млн. евро, а защото трябва да правим стъпки по тази тема. Корупцията е бич за обществото, изяжда ресурса на държавата, който е ресурсът на данъкоплатците".

Той засегна и темата за приемането на еврото у нас.

Той напомни, че в края на октомври парламентът е взел решение за ускорен процес на приемане на еврото, с което служебният кабинет се съобрази, като разработи нужните закони за съответствие с правната рамка на европейската система на централните банки. Той каза, че финансовото министерство е разработило законите, които са били внесени, но така и не са били разгледани. "Тази седмица беше последният такъв сигнал на това, когато промените в застрахователния кодекс не минаха, и тези партии, които допринесоха за това, те продадоха мача за еврото. По този начин сега не изпълняваме два критерия, досега беше един - за инфлацията - а сега не изпълняваме и правния", коментира Пеканов.

"В следващите месеци в действително ще имаме нужда от по-спокоен и смислен дебат по отношение на еврото. Виждам страховете и притесненията на хората, те трябва да бъдат чути, но не и ако са били заляти с неверни факти".

"Моето желание е българските граждани да не бъдат залъгвани", обобщи Пеканов.

"Трябва да си дадем сметка, че България според мен принадлежи в ядрото на европейските процеси, не в периферията", добави служебният вицепремиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:46 | 03.02.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още