fallback

АЦБ сигнализира за най-мрачните години за британския растеж от Голямата депресия

Основното развитие, натежаващо върху потенциалното предлагане, е загубата на стотици хиляди хора от трудовата сила

12:22 | 04.02.23 г. 8

Оценката, представена от Английската централна банка (АЦБ) тази седмица, беше доста мрачна.

Великобритания сега е в рецесия, а свиващата се работна сила означава, че икономиката няма много възможности да навакса, когато спадът приключи.

Както посочва мозъчният тръст Resolution Foundation, Великобритания е в средата на най-лошите си 20 години за растежа от Голямата депресия насам, ако се допусне, че прогнозите на АЦБ са верни.

Централната банка сега смята, че британската икономика може да се разрасне с не повече от 0,7% годишно, без да се увеличи инфлационният натиск, притискащ икономиката – една четвърт от темпа през десетилетието преди финансовата криза от 2008 г. Ръстът на производителността е анемичен след срива, а АЦБ вижда малко подобрение в средносрочен план, пише Bloomberg.

Основното развитие, натежаващо върху потенциалното предлагане, обаче е загубата на стотици хиляди хора от трудовата сила след пандемията с коронавирус, особено по-възрастните работници. Мнозина посочват дългосрочно заболяване за отпадането си от пазар на труда и те вероятно няма да се върнат, посочва АЦБ.

По исторически стандарти прогнозата за рецесия от АЦБ е плитка. Производството спада с по-малко от 1% в рамките на пет тримесечия в перспективите на АЦБ. Рецесиите от 1980 и 2008 г. не бяха по-дълги, но всяка струваше на икономиката около 5% от БВП средно.

Графика: Bloomberg

Вместо да се възстанови през 2024 г. обаче, АЦБ прогнозира стагниране, като икономиката все още ще е по-малка в началото на 2026 г. от тази преди пандемията с Covid-19, а още 500 хил. души ще бъдат без работа.

Това е лоша новина за премиера Риши Сунак, чиято партия на консерваторите е далеч зад лейбъристите в социологическите проучвания. Решаването на структурните проблеми, засягащи икономиката, ще отнеме време, и то не двете години, които правителството има, преди да проведе парламентарни избори.

АЦБ е дори по-песимистично настроена от Международния валутен фонд, който по-рано през седмицата предупреди, че Великобритания е изправена пред най-мрачните две години спрямо която и да е друга голяма индустриална страна – включително Русия, която е под широки санкции.

АЦБ винаги е смятала, че Великобритания ще плати икономическата цена за напускането на Европейския съюз. Тя все още мисли така и се опасява, че вредите се случват много по-рано, отколкото се страхуваше.

Очаква се бизнес инвестициите да продължат да спадат, а нов анализ на екипа на АЦБ предполага, че търговията с ЕС е по-слаба, отколкото официалните цифри предполагат.

Откакто бяха наложени бариери през януари 2021 г., официалните данни предполагат 7% спад на търговията. АЦБ смята, че спадът е по-скоро около 14%, щом се коригират данните, например със забавени данъчни декларации.

„Не сме променили оценката си за дългосрочните ефекти, но изтеглихме някои напред“, каза заместник-председателят на АЦБ Бен Броудбент на пресконференция тази седмица. „Смятаме, че вероятно се случват по-бързо, отколкото смятахме първоначално“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 04.02.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още