IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в Китай неочаквано се забави

Индексът на потребителските цени обаче продължава да се вдига

10:12 | 10.02.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производствените цени в Китай са намалели през януари повече от очакванията на икономистите, което предполага, че проблясъците на вътрешното търсене, подкрепили потребителските цени след края на политиката за нулев Covid, не са достатъчно силни, за да възродят секторите нагоре по веригата, съобщава Ройтерс.

Индексът на производствените цени (PPI) се е понижил с 0,8% на годишна база през януари, продължавайки спада от 0,7% през предишния месец. Понижението е по-голямо и от очакваните -0,5% в анкета на Ройтерс, макар че производствената активност се завърна към растеж през януари.

Индексът на потребителските цени (CPI) е бил с 2,1% повече на годишна база след годишен ръст от 1,8% през декември, показаха данни на Националното статистическо бюро в петък. Резултатът е съвсем малко под увеличението от 2,2%, очаквано от икономисти в анкета на Ройтерс.

Потребителската инфлация е била подкрепа от сезонен ръст на разходите около китайската Нова година, като самолетните билети, билетите за кино и цените за пътувания са поскъпнали съответно с 20,3%, 10,7% и 9,3%, показват статистическите данни.

Икономистите очакват разходите за живот в Китай да се повишат през следващите месеци след премахването на политиката за нулев Covid. Вътрешни лица очакват Китай да се придържа към инфлационната цел от около 3% тази година – подобно на миналата година.

Анализаторите прогнозират, че инфлацията ще остане доста под високите нива на Запада и смятат, че е по-вероятно да има парично облекчаване от затягане.

„Очакваме допълнителни понижения на лихвените проценти в най-скоро време, първото от което може да се случи още следващата сряда“, коментира Джулиан Ивънс-Причард, старши икономист за Китай в Capital Economics, в своя бележка.

Втората по големина икономика в света продължава да е изправена пред значителни препятствия, включително ударен имотен сектор, отслабващо външно търсене за китайските износители и близки до рекордни нива на младежка безработица.

Месечният спад от 0,4% на производствената инфлация бе изненадваща и изглежда предполага, че производственият сектор все още не се завръща на пълна скорост, коментира Джоу Хао, главен икономист на Guotai Junan International.

Спадът в производствените цени бе неочакван, тъй като икономическата активност в Китай се завърна към растеж през януари. Официалният PMI индекс премина границата от 50 пункта за пръв път от септември.

Основната потребителска инфлация, която изключва храните и енергията, се е ускорила до 1,2% миналия месец от 0,7% през декември.

Правителствени представители многократно са сигнализирали намерението си да използват потребителската сила на 1,4 млрд. души в страната, след като икономическият растеж през 2022 г. спадна до едно от най-слабите си нива от близо половин век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още