IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ растат изненадващо силно през януари

Данните за декември също бяха ревизирани нагоре

17:23 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските разходи в САЩ са се възстановили силно през януари на фона на значителен ръст на доходите, а инфлацията се е ускорила. Това може да засили опасенията на финансовите пазари, че Федералният резерв може да продължи с повишаването на лихвените проценти до края на лятото, съобщава Ройтерс.

Потребителските разходи, които формират над две трети от икономическата активност в САЩ, са се увеличили с 1,8% миналия месец, обяви министерство на търговията в петък. Данните за декември също бяха ревизирани нагоре до спад от 0,1% вместо от 0,2%, както бе обявено преди това. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха потребителските разходи да се възстановят с 1,3%.

Ръстът на разходите вероятно се дължи на корекция на разходите за живот – най-голямото увеличение от 1981 г., за над 65 млн. получатели на социални помощи, което е увеличило доходите. Освен това вероятно са били подкрепени от трудности при изглаждането на сезонни колебания от данните в началото на годината. Според някои икономисти нещата ще се нормализират през февруари.

Въпреки това силното представяне насочва потребителските разходи към по-висок растеж в началото на първото тримесечие. Потребителските разходи се забавиха през последното тримесечие на 2022 г., като по-голямата част от загубата на инерция се случи през последните два месеца на годината.

Силата на потребителските разходи в комбинация с устойчивия пазар на труда предполага, че икономиката е далеч от рецесия. Moody’s Analytics вярва, че икономиката ще изживее периода, в който почти няма да има растеж, но няма да има и спад.

Финансовите пазари са на тръни, откакто по-рано през месеца излезе доклад за силния пазар на труда през януари.

Очаква се Фед да повиши още два пъти с по 25 базисни пункта основните лихви през март и май, а финансовите пазари залагат на увеличение и през юни. Централната банка вдигна основната си лихва с 450 базисни пункта от миналия март до диапазона от 4,50-4,75%.

Разходите за лично потребление са се увеличили с 0,6% през януари след повишение от 0,2% през декември. През 12-те месеца до края на януари индексът се е ускорил с 5,4% след 5,3% годишен ръст през декември.

Без волатилните храни и енергия ценовият индекс на разходите за лично потребление се е повишил с 0,6% след ръст от 0,4% през декември. На годишна база увеличението е от 4,7% спрямо 4,6% през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още