IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шнабел: Значителните активи, притежавани от ЕЦБ, може да навредят на борбата с инфлацията

Свиването на баланса ще даде на ръководителите повече пространство за действия, ако се наложи лихвите отново да бъдат намалени, смята тя

19:30 | 02.03.23 г.
Членът на Изпълнителния борд на ЕЦБ Изабел Шнабел. Снимка: Bloomberg LP
Членът на Изпълнителния борд на ЕЦБ Изабел Шнабел. Снимка: Bloomberg LP

Членът на Изпълнителния борд на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел заяви, че големите притежания на облигации, натрупани по време на количествените облекчения, може да усложнят усилията за борба с инфлацията, пише Bloomberg.

Настоящият размер на баланса е по-голям от необходимото за ефективното прилагане на позицията на ЕЦБ за паричната политика, заяви Шнабел в изказване в четвъртък. Свиването на портфейла ще донесе ползи, включително ще даде на ръководителите повече пространство да действат, ако се наложи лихвите да бъдат намалени до крайните нива в последните десет години, допълни тя.

„Големият обем от активи, придобит по време на количествените облекчения, продължава да осигурява благоприятна парична политика“, заяви Шнабел на заседание на Контактната група за паричния пазар във Франкфурт. Това „може да осуети усилията ни да сведем отново инфлацията до целта ни от 2% по навременен начин“, допълни тя.

ЕЦБ започна да намалява портфейла си с облигации на стойност 5 трлн. евро този месец, след като спря нетните покупки миналата година. Тя вдигна депозитната си лихва до 2,5% спрямо под нула в средата на 2022 г., за да овладее най-големия ръст на цените на потребителските стоки от въвеждането на еврото.

Шнабел заяви, че пазарите, очакващи свиване на баланса през следващите години, вече са помогнали за неутрализиране на последиците от количествените облекчения и са допринесли за растящата доходност по държавните облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още