IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската инфлация се забавя до най-ниското си равнище от година

Потребителските цени са нараснали с годишен темп от 55,2% миналия месец спрямо 57,7% през януари

12:14 | 03.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турската инфлация се забавя до най-ниското си равнище от година, въпреки че увеличените държавни разходи след земетресенията в страната и разхлабената парична политика продължават да са риск за цените, съобщава Bloomberg.

Инфлацията в страната се забавя през последните четири месеца, след като достигна пик от над 85% - най-високото ниво от 1998 г. насам. Рязкото понижение отчасти се дължи на статистически ефекти, тъй като валутната криза от 2021 г. създаде висока база за сравнение.

Потребителските цени са нараснали с годишен темп от 55,2% миналия месец спрямо 57,7% през януари, показват публикувани в петък данни. Медианната прогноза от допитване на Bloomberg бе за 55,7%. Данни за инфлацията в Турция на годишна основа. Графика: Trading Economics Данни за инфлацията в Турция на годишна основа. Графика: Trading Economics

Цените обаче се охлаждат с много по-бавен темп на фона на последиците от бедствието в страната от февруари, които допълнително помрачават прогнозите.

Правителството планира програма за стимули за пострадалите от земетресенията, при които загинаха 50 хил. души, а хиляди сгради бяха унищожени. Около 100 млрд. лири (5,3 млрд. долара) са преразпределени за помощи, като отделно се дават парични средства на пострадалите семейства.

Минималната заплата в страната бе увеличена с над 50% в началото на годината и по-рано тази седмица парламентът одобри проектозакон, предвиждащ ранно пенсиониране за над 2 млн. души – решение, което може да струва на бюджета 13,2 млрд. долара.

„Основният ценови натиск в Турция остава притеснителен и по всяка вероятност се е влошил заради земетресението“, посочват анализатори на Goldman Sachs в доклад преди публикуването на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Газов Хъб Балкан ЕАД оперира единствената в Република България и региона на Югоизточна Европа - Платформа за оповестяване на вътрешна информация https://***.24chasa.bg/bulgaria/article/13906422
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още