IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ е прибавила повече работни места от очакваното през февруари

Наблюдава се стабилен темп на увеличаване на броя новооткрити позиции – с 311 хил. вместо очакваните 205 хил.

16:36 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската икономика е прибавила нови работни места със стабилен темп през февруари, гарантирайки най-вероятно, че Федералният резерв ще продължи да увеличава лихвите за по-дълго. Въпреки това инфлацията при възнагражденията показва признаци на забавяне.

Работните места извън земеделието са се увеличили с 311 хил. миналия месец, показват данни на американското министерство на труда, цитирани от Ройтерс. Данните за януари пък бяха преразгледани в посока надолу до 504 хил. работни места вместо преди това изчисляваните 517 хил.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст на работните места с 205 хил. Ръст на новооткритите работни места в САЩ извън земеделието. Графика: Trading Economics Ръст на новооткритите работни места в САЩ извън земеделието. Графика: Trading Economics

По-голямото от очакваното увеличение при новооткритите работни места предполага, че януарският ръст не е бил изключение.

Според данните средното почасово възнаграждение в САЩ е нараснало с 0,2% миналия месец, след като прибави 0,3% през януари. Повишението на годишна основа е 4,6% от 4,4% през януари.

По-рано тази седмица управителят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че централната банка най-вероятно ще трябва да увеличи повече от очакваното лихвите. Преди публикуването на доклада за заетостта финансовите пазари очакваха повишение от 50 базисни пункта на следващата среща на ръководството на Фед на 21-22 март, показват данни на инструмента FedWatch, поддържан от CME Group.

Фед вдигна основната лихва с 450 базисни пункта от миналия март до настоящия диапазон от 4,5-4,75%.

Пазарът на труда остава затегнат, като молбите за помощи при безработица, подавани за първи път, остават по-малко на брой въпреки вълната от съкращения в технологичния сектор.

Данни от тази седмица показаха, че за всеки неработещ през януари са били открити 1,9 работни места. В Бежовата си книжа от Фед описаха пазара на труда като „стабилен“ през февруари, отчитайки „отделни съобщения за съкращения“ и това, че „намирането на служители с желаните умения или опит остава предизвикателно“.

Темпът на безработица е нараснал до 3,6% през февруари от 3,4% през предходния месец, което е най-ниското равнище от 1969 г.

Минути преди началото на редовната сесия фючърсите на водещите индекси в САЩ се движат разнопосочно – Dow изтрива 0,1%, докато S&P 500 и Nasdaq прибавят по съответно 0,2% и 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още