IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричната активност в Азия се свива на фона на слабо външно търсене

Китай води по спад сред най-зле представящите се големи икономики в региона

10:12 | 03.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабричната активност в Азия се свива през март, след като слабото външно търсене е засегнало производството, показаха проучвания в понеделник. Данните предполагат, че влошаващите се световни перспективи ще продължат да се отразяват негативно на региона и да държат централните банкери на тръни, съобщава Ройтерс.

Зависимите от износа Япония и Южна Корея отчитат свиване на производствената активност през март, а ръстът в Китай е изпаднал в застой. Това подчертава предизвикателството пред Азия, докато властите се опитват да държат инфлацията под контрол и да отблъскват насрещните ветрове от забавящата се световна икономическа инерция.

„Тъй като световният растеж ще остане слаб през следващите тримесечия, очакваме промишлената продукция в Азия да остане под натиск“, коментира Шиваан Тандон, икономист за развиващите се икономики в Азия в Capital Economics.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на Китай Caixin/S&P Global е бил на ниво от точно 50 пункта през март, което е доста под пазарните очаквания за 51,7 пункта и под данните от февруари за 51,6 пункта.

Данните, които повтарят по-бавния растеж на официалния PMI индекс, представен в петък, поставят индекса точно на границата между растежа и свиването.

„Основата на икономическото възстановяване все още не е стабилна. Гледайки напред, икономическият растеж все още ще разчита на тласък в местното търсене, особено на подобрение в потреблението на домакинствата“, коментира Уан Джъ, старши икономист в Caixin Insight Group.

PMI индексът на Южна Корея е спаднал до 47,6 пункта през март от 48,5 пункта през февруари, свивайки се с най-бързия темп от шест месеца, след като поръчките за износ са поели удар от слабото световно търсене.

Финалният PMI индекс за Япония на au Jibun Bank е бил на ниво от 49,2 пункта през март спрямо 47,7 пункта през февруари, но остава под границата от 50 пункта, тъй като новите поръчки са се свили за девети пореден месец.

Фабричната активност във Виетнам и Малайзия също се е свила през март, а във Филипините се е разширила с най-бавния темп от февруари, показаха проучвания.

Въпреки че прекъсванията на доставките, причинени от пандемията от COVID-19, като цяло са приключили, слабото търсене на чипове и новите признаци на забавяне на глобалния растеж се очертават като рискове за много азиатски икономики.

Крахът миналия месец на две американски банки и поглъщането на Credit Suisse засилиха несигурността относно глобалните перспективи, като предизвикаха сътресения на пазара и хвърлиха светлина върху потенциалните уязвимости в световната финансова система.

Външният натиск и несигурността оставят някои от големите, ориентирани към износа икономики в Азия уязвими във време, когато бизнесът се стреми да се възстанови след продължилия години спад, предизвикан от COVID.

„Като се има предвид, че голяма част от съпротивлението от по-високите лихвени проценти тепърва ще се отразява на напредналите икономики, очакваме световният растеж и търсенето на азиатския износ да останат слаби през следващите тримесечия“, казва Тандон от Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още