IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на молбите за безработица в САЩ расте от ревизия на сезонни колебания

Пазарът на труда остава относително силен въпреки появата на сигнали за смекчаването му

17:58 | 06.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на заявленията за обезщетения при безработица в САЩ миналата седимца сигнализира, че пазарът на труда остава относително силен въпреки появата на сигнали за смекчаването му, пише Bloomberg.

Подадените за първи път молби за безработица достигат 228 хил. броя през седмицата, приключила на 1 април, докато тези за предходната седмица са преразгледани в посока нагоре с 48 хил. броя до 246 хил. броя, след като правителството актуализира метода си за коригиране на данните за сезонни колебания, става ясно от Министерството на труда. 

Докладът включва актуализирани сезонни фактори от 2018 г.

Корекцията очертава един по-мек, но силен пазара на труда в САЩ. Медианната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за 200 хил. заявления.

Продължаващите молби, при които влизат хора, които вече са получили обезщетения за безработица в продължение на една седмица или повече, са добър индикатор за това колко трудно е за хората да си намерят работа. Данните тук търпят по-умерена корекция до 1,82 млн. броя за седмицата, приключила на 25 март.

Корекциите осигуряват възходящо движение в данните за броя на заявленията за безработица. Източник: Bloomberg L.P. Корекциите осигуряват възходящо движение в данните за броя на заявленията за безработица. Източник: Bloomberg L.P.

Министерството на труда трябваше да промени начина, по който коригира данните спрямо сезонните фактори по време на пандемията от коронавирус, като се има предвид, предвид големите изкривявания. Новият доклад поддържа този метод за първата година от пандемията, но използва традиционния начин, когато разглежда данни преди март 2020 г. и след юни 2021 г.

Икономистите са озадачени защо броят на молбите остава толкова малък, особено предвид големите вълни от съкращения и други признаци на смекчаване на пазара на труда. Дори с корекциите молбите все още са сравнително малко и са показателни за силно търсене на работници.

Отделен доклад от четвъртък показа, че броят на съкращенията на работни места от базирани в САЩ работодатели се е увеличил с 15% през март спрямо предходния месец, достигайки най-високото си ниво за първото тримесечие от 2020 г., изтъква Challenger, Gray & Christmas, Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още